Znanstveniki v novi raziskavi potrdili, zakaj žuželke privlači svetloba

Svet 04. Feb 202410:30 0 komentarjev
Slika je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Ste se kdaj spraševali, zakaj žuželke ponoči okoli luči letijo v najrazličnejših kaotičnih vzorcih? Znanstveniki so v prispevku, objavljenem v reviji Nature communications, objavili izsledke raziskave, v kateri so preučevali prav to. Posneli so žuželke, ki so se začele zbirati okoli umetnih luči, da bi ugotovili, kaj se dogaja.

Znanstveniki so se odpravili v gozd Monteverde v Kostariki, da bi z dvema kamerama posneli žuželke, ki so se zbirale okoli svetlobe, ki so jo oddajala umetna svetila. Kameri sta snemali s hitrostjo vse do 500 sličic na sekundo, kar je znanstvenikom omogočilo 3D rekonstrukcijo letenja posameznih opazovanih žuželk.

Opazovali so več različnih načinov letenja. Prvo je bilo kroženje v orbiti, kjer se je opazovana žuželka okoli svetlila premikala na navidezni krožnici. Drugo vedenje, ki so ga opazovali znanstveniki, je bilo bolj nepravilno letenje, pri katerem so žuželke najprej poletele navzgor, upočasnile in nato spremenile smer letenja.

Opazovali pa so tudi tip letenja, pri katerem je opazovana žuželka letela neposredno nad virom svetlobe. In prav to letenje je bilo za znanstvenike še posebej zanimivo, saj se ni ujemalo z nobeno od trenutnih teorij o tem, kaj žuželke privlači k izviru svetlobe. Kot so v nedavno objavljeni raziskavi zapisali znanstveniki, pa se je ta tip letenja ujemal s sicer precej znanim vedenjskim refleksom.

Opazovana žuželka, ki je proti viru svetlobe obrnjena s hrbtno stranjo
Opazovana žuželka, ki je proti viru svetlobe obrnjena s hrbtno stranjo (Foto: Sam Fabian/X)

V laboratoriju so z označevalci za zajem gibanja spremljali ne le položaj letečih žuželk, temveč tudi njihovo orientacijo. Tako je znanstvenikom uspelo potrditi, da so žuželke proti svetlobi obrnjene s hrbtno stranjo trupa. Kot so ugotovili v nadaljevanju, se žuželke s takim gibanjem v prostoru orientirajo ter ugotovijo, kje so tla in kje nebo.

Gre torej za reakcijo, imenovano tudi dorzalni (hrbtni, op. a.) svetlobni odziv in je pojav pri živalih, ki za gibanje uporabljajo orientacijo sonca ali lune. To jim namreč omogoča vzdrževanje pravilnega položaja med letenjem. Uporaba smeri sevanja svetlobe za ugotavljanje, v katero smer se snop svetlobe dviguje, je zelo zanesljiva metoda, vse dokler nekdo noči ne začne osvetljevati z umetnimi svetili, še pišejo v objavljeni raziskavi.

Po eni od starih teorij naj bi žuželke sicer luči zamenjale z luno in jo skušale obdržati v stalnem položaju kot kompas. A znanstveniki v nedavno objavljeni raziskavi ugotavljajo, da žuželke spremenijo položaj letenja glede na to, na kateri strani imajo izvor svetlobe. Hrbtna lega glede na vir svetlobe tako na testirane žuželke vpliva na različne načine, a to hkrati ne pomeni, da umetna svetloba žuželke privlači. Kot ugotavljajo raziskovalci, žuželke ob umetni svetlobi enostavno izgubijo pot, zato njihovo letenje včasih deluje precej zmedeno. To pa razloži tudi pojav, ko se žuželke zaletavajo v dno posode, če svetloba prihaja od spodaj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!