Znanstvenikom uspel preboj: z okuženih celic uspešno odstranili hiv

Svet 20. Mar 202408:14 1 komentar
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Znanstvenikom je uspel velik dosežek. Ob testiranju tehnologije za urejanje genov, ki je prejela Nobelovo nagrado, jim je uspelo z okuženih celic odstraniti hiv.

Znanstveniki z Univerze v Amsterdamu so z uporabo tehnologije za urejanje genov, ki je prejela Nobelovo nagrado, z okuženih celic odstranili virus hiv. Tehnologija deluje kot škarje na molekularni ravni. Te odrežejo okužene dele DNK ali pa jih dezaktivirajo, je poročal BBC.

Čeprav bo za širšo rabo tehnologije potrebnega še veliko dela – predvsem morajo preveriti, ali je odstranjevanje varno in učinkovito, pa gre za spodbudno novico, s pomočjo katere bi se s časom lahko znebili virusa. Zdajšnja zdravila namreč virus lahko zgolj ustavijo, ne pa tudi odpravijo.

Kot je poudaril James Dixon z Univerze v Nottinghamu, gre za koncept, katerega ugotovitve bo treba še preučiti. “Treba bo opraviti še veliko dela, da bi dokazali, da se rezultati teh celičnih testov lahko zgodijo v celotnem telesu za prihodnjo terapijo,” je dejal.

Analiza drog
Denis Sadiković/N1

Tehnologijo testirajo tudi drugi znanstveniki

Omenjeno tehnologijo za urejanje genov testirajo tudi drugi znanstveniki. V družbi Excision BioTherapeutics ugotavljajo, da trije prostovoljci, okuženi s hivom, po 48 tednih testiranj nimajo resnih stranskih učinkov, je poročal BBC.

A to ne pomeni, da odstranitev virusa ni zahtevna. “Učinki zdravljenja, ki niso ciljno usmerjeni, z možnimi dolgoročnimi stranskimi učinki, ostajajo skrb vzbujajoči,” je poudaril strokovnjak za viruse na Inštitutu Francisa Cricka v Londonu Jonathan Stoye.

Večina oseb s hivom potrebuje vseživljenjsko zdravljenje. Ob prenehanju jemanja zdravil se lahko mirujoči virus ponovno prebudi in ponovno povzroči težave. Za zdaj poznamo zgolj redke primere, da bi bil okuženi povsem ozdravljen. To so potrdili pri nekaterih bolnikih z rakom, pri katerih je intenzivno zdravljenje raka uničilo del okuženih celic.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje