Zoran Milanović: “Naš interes je, da se evropska meja premakne proti jugu”

Svet 04. Sep 202316:58 0 komentarjev
Urad hrvaškega predsednika države/X

Hrvaški predsednik je črnogorskemu kolegu zagotovil nadaljnjo podporo pri vstopu Črne gore v EU. "Mislim, da je v interesu Hrvaške, da se evropska meja premakne proti jugu," je poudaril Zoran Milanović

Hrvaški predsednik Zoran Milanović je danes črnogorskemu kolegu Jakovu Milatoviću, ki se mudi na dvodnevnem obisku na Hrvaškem, zagotovil nadaljnjo podporo vstopu Črne gore v EU.

Milatović je ob tem ocenil, da je članstvo njegove države v uniji v interesu Hrvaške, in Zagreb pozval h krepitvi podpore Podgorici v Bruslju.

“Mislim, da je v interesu Hrvaške, da se evropska meja premakne proti jugu,” je na skupni novinarski konferenci s hrvaškim predsednikom dejal Milatović in poudaril, da bi bilo članstvo njegove države v EU “pozitiven signal” drugim državam v regiji. Črna gora je sicer pogajanja za članstvo v uniji začela že leta 2012.

Milatović je Zagreb pozval h krepitvi podpore Podgorici v Bruslju, pri čemer je ocenil, da politična podpora Hrvaške Črni gori ni bila vedno močna, vendar naj bi bilo zdaj drugače. “Vemo, da imamo močno in nedvoumno podporo Hrvaške, da Črna gora postane prva naslednja članica evropske družine,” je po navedbah srbske tiskovne agencije Tanjug dejal Milatović.

Milanović je dejal, da sam že leta podpira vstop Črne gore v unijo in da bo tako tudi v prihodnje. “Države, ki so bile sprejete v Nato, kot so Črna gora, Albanija in Severna Makedonija, in katerih vstop v EU se na neki način zavlačuje (…), so države, ki se zavestno žrtvujejo,” je ocenil.

Predsedniku Črne gore, kjer po junijskih volitvah še vedno potekajo pogajanja o sestavi nove vlade, je Milanović dejal tudi, da pričakuje stabilno in delujočo vlado, ki si bo prizadevala za vstop države v EU. “Kolikor lahko pomagamo, bomo pomagali,” je zagotovil.

Ob tem je Milatovića opozoril, da “ni vse dobro, kar prihaja iz Bruslja” in mu svetoval, naj, kjer je to mogoče, Črna gora išče lastne rešitve, prilagojene svojemu prostoru in družbi, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Po zadnjih parlamentarnih volitvah v Črni gori imajo Hrvati v črnogorskem parlamentu svojega predstavnika, člana Hrvaške civilne iniciative Adrijana Vuksanovića. Milatović je izrazil upanje, da bo Vuksanović postal del nove črnogorske vlade, in Milanoviću zagotovil, da je Črna gora pripravljena na pogovore s Hrvaško o odprtih vprašanjih in krepitev gospodarskega sodelovanja.

Dvodnevni obisk na Hrvaškem je sicer prvi Milatovićev obisk v državi članici EU po tem, ko je maja zasedel položaj črnogorskega predsednika.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!