Po volitvah v Črni gori še veliko nejasnosti o vladni koaliciji

Svet 12. Jun 202306:50 > 17:23 2 komentarja
Zmagovalna črnogodrska stranka Evropa zdaj
PROFIMEDIA

Na nedeljskih predčasnih parlamentarnih volitvah v Črni gori je po objavljenih končnih podatkih inštitutov za raziskovanje volitev CDT in Cemi zmagala lani ustanovljena opozicijska neparlamentarna stranka Gibanje Evropa zdaj (PES). S tem je prišlo do menjave generacij, a tudi do nejasnosti glede bodoče vladne koalicije. Volitve je zaznamovala nizka volilna udeležba.

Kot kažejo preliminarni rezultati nevladnega Centra za monitoring (CEMI), je stranka Milojka Spajića prejela 25,6 odstotka glasov in s tem 24 od skupno 81 poslanskih mest, s 23 odstotki glasov in 21 poslanskimi mesti ji sledi Demokratična stranka socialistov (DPS) Mila Đukanovića.

Prosrbska in proruska koalicija “Za prihodnost Črne gore” nekdanjega premierja Zdravka Krivokapića je s 14,8 odstotka in 13 sedeži pristala na tretjem mestu, koalicija Demokratov Aleksa Bečića in Ura premierja Dritana Abazovića pa je prejela 12,3 odstotka glasov oziroma 11 sedežev.

V parlament so se uvrstile tudi stranke hrvaške in albanske manjšine, pa tudi bošnjaške. Bošnjaška stranka je med njimi prejela največ glasov, 6,9 odstotka in s tem šest poslancev.

Državna volilna komisija, ki je doslej objavila le izide po posameznih krajih, naj bi prve uradne volilne izide za celotno državo objavila šele danes zvečer, poročajo tuje tiskovne agencije.

Volitve je zaznamovala nizka volilna udeležba, ki je znašala nekaj malega več kot 56 odstotkov, in je bila najnižja od uvedbe večstrankarskega sistema v državi ter opazno nižja kot na zadnjih parlamentarnih volitvah leta 2020 (76-odstotna) oziroma na letošnjih predsedniških volitvah, na katerih je zmagal kandidat proevropskega gibanja Evropa zdaj Jakov Milatović.

Dolgoletni črnogorski voditelj Milo Đukanović je takrat moral prvič po letu 1991 priznati velik osebni poraz in je po 26 letih sestopil s čela stranke. DPS na tokratnih volitvah nastopa skupaj z nekdanjimi koalicijskimi partnerji, Socialdemokratska stranka pa nastopa samostojno.

Jakov Milatović
PROFIMEDIA

Volitve potekajo predčasno, ker vladne stranke od nezaupnice vladi avgusta lani niso uspele sestaviti nove vlade. Te so na oblast prišle po porazu DPS na zadnjih parlamentarnih volitvah avgusta 2020, pred tokratnimi volitvami pa so oblikovale nova zavezništva.

Verjetni novi premier: Zmaga, kakršna se v Evropi še ni zgodila

Prevzem premierskega mesta se tako obeta 35-letnemu Milojku Spajiću, ki je povedal, da so kljub vsem pritiskom in zlorabi državnih resursov v predvolilni kampanji zadovoljni z doseženim rezultatom. Po njegovem je to velika zmaga za Gibanje Evropa zdaj (PES), kakršna se v Evropi še ni zgodila. Kdo bo v koalicijski vladi še ni jasno.

Čeprav so bili doslej neparlamentarna stranka, so zdaj postali največja politična sila v Črni gori, je dejal Spajić, ki je na novinarski konferenci v volilnem štabu govoril tako v črnogorskem kot v angleškem jeziku.

“Uspel nam je dober rezultat in pričakujemo, da bo vlada oblikovana čim prej. Pogovarjali se bomo z vsemi, ki delijo naše vrednote,” je dejal Spajić in iz možnih pogovorov o koaliciji izključil Đukanovićev DPS in Abazovićev Uri. Na novinarski konferenci sta bila prisotna predsednik Jakov Milatović in nekdanji premier Krivokapić.

Iz PES so danes sporočili, da bodo najprej opravili posvete znotraj stranke, čez nekaj dni pa predstavili svoja stališča o sestavi nove vlade.

Čaka Črno goro politična nestabilnost?

Spajić in Milatović sta bila sicer v vladi premierja Zdravka Krivokapića, ki so jo oblikovali po porazu DPS na volitvah leta 2020, ministra za finance oziroma za razvoj. Po njenem padcu sta lani ustanovila stranko PES.

Predstavniki ostalih strank so po zaprtju volišč v nedeljo zatrjevali, da brez njih stabilne vlade ne bo mogoče sestaviti.

Profesor z Univerze v Bostonu Vesko Garčević je za Radio Slobodna Evropa ocenil, da Črna gora po volitvah vstopa v obdobje politične nestabilnosti in da bo potrebno še nekaj volitev do stabilizacije razmer. Po njegovih ocenah bi bila edina stabilna koalicija PES in DPS, za katero pa je vprašanje, če je sploh mogoča, medtem ko da bodo vse ostale koalicije kratkoročne.

EU pričakuje popolno usklajenost z njeno zunanjo politiko

Tiskovni predstavnik Evropske komisije Peter Stano je danes izrazil pričakovanje EU, da bo Črna gora ohranila popolno usklajenost z zunanjo politiko EU, saj je “ena od držav kandidatk z dolgim rekordom do stoodstotne usklajenosti z zunanjo politiko EU”. EU to redno izpostavlja in ceni, saj ima to usklajevanje ceno za državo in je zato tarča tujega zlonamernega mešanja, je dodal. Izrazil je še prepričanje EU, da bo Črna gora tudi z novo vlado zelo uspešna in da bo napredovala v procesu približevanja EU.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje