Žrtev napadov v ZDA se spominjajo tudi v Evropi in svetu

Svet 11. Sep 202116:50 0 komentarjev
11. september
Mike Segar/Pool/REUTERS

Žrtev terorističnih napadov v ZDA, ki so pred 20 leti pretresli ves svet, so se danes spomnili tudi v Evropski uniji, Veliki Britaniji, Nemčiji in Franciji. V svojih sporočilih so voditelji in zunanji ministri poudarili tudi pomen sodelovanja z ZDA, med drugim v boju proti terorizmu.

“9. septembra se spominjamo tistih, ki so izgubili življenje, in slavimo tiste, ki so tvegali vse, da bi jim pomagali,” je na Twitterju zapisala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. “EU stoji ob strani ZDA v branjenju svobode in sočutja pred sovraštvom,” je dodala. Žrtev napadov in tistih, ki so jim pomagali, se je v tvitu spomnil tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel. “EU stoji ob strani ZDA in ameriškemu predsedniku v stalnem boju proti terorizmu in ekstremizmu vseh oblik,” je zapisal.

Predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli pa je zapisal, da boj proti terorizmu ni končan. “Ves čas moramo biti pozorni,” je poudaril. Francoski predsednik Emmanuel Macron je medtem sporočil, da “ne bomo nikoli pozabili” dogodkov izpred 20 let. “Vedno se bomo borili za svobodo,” je tvitnil.

“Napadalcem ni uspelo uničiti vrednot zahodnega sveta”

Napada pred 20 leti se je spomnila tudi britanska kraljica Elizabeta II. Britanska kraljeva družina je na Twitterju zapisala, da je kraljica v mislih in molitvah z žrtvami napadov, preživelimi, prizadetimi družinami in reševalci. Britanski premier Boris Johnson se je ob tem spomnil tudi 67 Britancev, ki so umrli v napadih 11. septembra 2001. Ti so po njegovih besedah “simbol večnega prijateljstva med Združenim kraljestvom in ZDA”.

11. september
Carlos Barria/REUTERS

V videosporočilu je poudaril še, da napadalcem ni uspelo uničiti vrednot zahodnega sveta. Dodal je, da nedavno dogajanje v Afganistanu, kjer so talibani ob umiku ZDA in zveze Nato znova prevzeli oblast, ni omajalo britanske odločnosti ohranjanja vrednot svobode in demokracije. Nemški zunanji minister Heiko Maas pa je v sporočilu ob obletnici napadov poudaril, da dogajanje v Afganistanu kliče h kritičnemu razmisleku o tem, kar se je zgodilo po 11. septembru 2001.

“20 let kasneje se sprašujemo, kaj zdaj. Prepričan sem, da ne smemo zmanjšati širokega obsega naših aktivnosti za mir in varnost po svetu,” je poudaril. Del odgovora pa mora biti po Maasovih besedah tudi obnovitev zavezništev, še posebej prijateljstva in partnerstva z ZDA, so zapisali na spletni strani nemškega zunanjega ministrstva.

Dogodek, ki je pretresel svet

Današnjo obletnico so s slovesnostjo obeležili tudi na sedežu zveze Nato v Bruslju. Kot je ob tem sporočil generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg, so pred 20 leti stali v solidarnosti. “V bolj nevarnem svetu morata Severna Ameriška in Evropa še naprej stati skupaj v Natu, ker smo skupaj varnejši,” je sporočil.

Da je ob obletnici v mislih z žrtvami, preživelimi in njihovimi družinami, je sporočil tudi generalni sekretar Združenih narodovo Antonio Guterres. “Solidarnost in odločnost, ki ju je v tistih temnih dneh izkazala mednarodna skupnost, bi morali še naprej navdihovati in voditi naša prizadevanja za ustvarjanje prihodnosti brez terorizma,” je zapisal na Twitterju.

11. septembra 2001 je ZDA in ves svet pretresla serija terorističnih napadov. Teroristi Al Kaide so ugrabili štiri potniška letala. Dve sta treščili v dvojčka Svetovnega trgovinskega centra v New Yorku, eno v Pentagon, četrto, namenjeno na kongresno palačo v Washingtonu, se je po uporu potnikov zrušilo na polje v Pensilvaniji. Umrlo je 2.977 ljudi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!