Zunanja ministra ZDA in Kitajske o človekovih pravicah in Tajvanu

Svet 31. Okt 202120:00 > 20:00 1 komentar
Antony Blinken Wang Yi
PROFIMEDIA

Ob robu vrha skupine G20 sta se danes v Rimu sestala tudi zunanja ministra ZDA Antony Blinken in Kitajske Wang Yi. Blinken je na svojem drugem srečanju z Wangom izrazil zaskrbljenost glede človekovih pravic na Kitajskem. Vodja kitajske diplomacije je medtem ZDA pripisal odgovornost za napetosti glede Tajvana.

Antony Blinken je izrazil nasprotovanje kitajskim dejanjem, “ki so v nasprotju z našimi vrednotami in interesi (…), vključno s človekovimi pravicami, Xinjiangom, Tibetom, Hongkongom, Vzhodno- in Južnokitajskim morjem in Tajvanom”, je povedal tiskovni predstavnik ameriškega State Departmenta Ned Price.

Ameriški zunanji minister je spregovoril tudi o področjih, kjer se interesi držav prepletajo. Pri tem je omenil Severno Korejo, Mjanmar, Iran, Afganistan in podnebne spremembe. Izpostavil je pomen tega, da državi ohranita odprte linije za komuniciranje, poročajo tuje tiskovne agencije. Wang Yi je medtem Blinkna pozval, naj ZDA popravijo “napačno smer” glede različnih vprašanj v odnosih s Kitajsko in jih vrnejo na tirnice zdravega razvoja. Na srečanju je povedal, da je za napetosti glede Tajvana kriva ameriška podpora njegovi neodvisnosti, je sporočilo kitajsko zunanje ministrstvo.

V zadnjem času so se napetosti glede Tajvana, ki ga vodstvo v Pekingu obravnava kot del Ljudske republike Kitajske, bistveno zaostrile. Med drugim je v tajvansko identifikacijsko območje zračne obrambe (ADIZ) že večkrat vdrlo veliko število kitajskih vojaških letal. Washington in Taipei pa sta ta mesec potrdila, da je na Tajvanu prisotno majhno število ameriških vojakov, ki pomagajo pri usposabljanju tajvanske vojske. Blinken in Wang sta se prvič sestala marca letos. Srečanje je tedaj minilo v znamenju medsebojnih očitkov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje