Zunanji ministri EU o uporabi kvalificirane večine v zunanji politiki

Svet 22. Maj 202310:51 0 komentarjev
Josep Borell
REUTERS/Yves Herman

Ob robu srečanja zunanjih ministrov članic EU potekajo tudi pogovori, da bi na področju zunanje politike namesto s soglasjem odločali s kvalificirano večino. Pred zasedanjem se je sestala skupina prijateljic kvalificirane večine, v kateri je tudi Slovenija. Zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je podprl tovrstno odločanje.

V Bruslju je potekalo prvo srečanje neformalne skupine prijateljic odločanja s kvalificirano večino na področju zunanje in varnostne politike EU, je povedala nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock.

“Veseli me, da so se skupini na našo pobudo pridružile različne članice, kot zadnja je to storila Romunija,” je dodala. V neformalni skupini so še Slovenija, Belgija, Finska, Francija, Italija, Luksemburg, Nemčija, Nizozemska in Španija.

Baerbock je poudarila, da ne predlagajo revolucije, ampak oceno tega, kaj je mogoče storiti v okviru obstoječih pogodb, da bi bila zunanja in varnostna politika unije učinkovitejša. Da se že dolgo zavzema za glasovanje s kvalificirano večino, saj je odločanje s soglasjem prepočasno, pa je pred zasedanjem zunanjih ministrov EU dejal tudi visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell.

Obstoječe pogodbe v okviru t. i. premostitvenih klavzul omogočajo prehod s soglasnega odločanja na odločanje s kvalificirano večino na določenih področjih, med drugim o sankcijah.

Nove sankcije proti Rusiji

Na dnevnem redu današnjega zasedanja je med drugim predlog 11. paketa sankcij proti Rusiji zaradi ruske agresije v Ukrajini, ki je namenjen predvsem preprečevanju izogibanja doslej uvedenim ukrepom. Govorili bodo še o novi tranši sredstev iz evropskega mirovnega instrumenta za podporo dobav orožja Ukrajini, je pred zasedanjem povedal Borrell.

Odobritev nove tranše v višini 500 milijonov evrov blokira Madžarska, vendar pa težava po besedah visokega zunanjepolitičnega predstavnika ni zgolj ta država. Pojasnil je, da 11. paket sankcij vključuje nekatere določbe, o katerih želi razpravljati več članic.”Če želimo najti rešitev, je treba razpravljati,” je poudaril.

Na zasedanju, ki se ga iz Slovenije udeležuje državni sekretar na zunanjem ministrstvu Samuel Žbogar, razpravljajo tudi o nadaljnji vojaški podpori Ukrajini. Borrell je pozdravil odločitev zahodnih zaveznic, da pripravijo temelje za dobavo bojnih letal F-16 Ukrajini. Prvi korak je po njegovih besedah urjenje pilotov. Ob tem je izrazil upanje, da bodo Ukrajini kmalu dobavili bojna letala.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!