Slovenija skupaj z drugimi poziva k pospešeni integraciji Zahodnega Balkana

Svet 13. Nov 202306:35 > 11:09 3 komentarji
Bruselj
Foto: PROFIMEDIA

Slovenija je z več drugimi članicami EU pozvala k tesnejšemu sodelovanju z državami Zahodnega Balkana na področju zunanje in varnostne politike.

V non-paperju, objavljenem pred današnjim zasedanjem zunanjih ministrov unije, so se članice zavzele, da bi države Zahodnega Balkana kot opazovalke sodelovale na srečanjih Sveta EU za zunanje zadeve.

Skupina prijateljic Zahodnega Balkana, v kateri so poleg Slovenije še Avstrija, Češka, Grčija, Hrvaška, Italija in Slovaška, je institucije EU pozvala k pripravi agende za postopno in pospešeno integracijo zahodnobalkanskih držav. Ta naj vsebuje konkretne korake za implementacijo ob pravičnih in strogih pogojih, piše v pismu, ki ga je pridobila STA.

“Ob izpostavljenosti regije destabilizacijskim dejavnikom, kot so zlonameren vpliv tretjih strani, hibridne grožnje, dezinformacije in nezakonite migracije, bi morala ta agenda dati tudi nov zagon za tesnejše sodelovanje na področju skupne zunanje in varnostne politike,” so zapisale države članice.

Kot je pred zasedanjem vodij diplomacij EU v Bruslju povedala slovenska ministrica Tanja Fajon, se med drugim zavzemajo za to, da bi zahodnobalkanske države po uskladitvi svoje zunanje in varnostne politike z evropsko lahko kot opazovalke sodelovale na zasedanjih zunanjih ministrov unije.

Glede na pismo sedmerice članic bi se zunanji ministri iz regije kolegom iz EU na neformalnih pogovorih pridružili vsaj enkrat na pol leta.

Članice predlagajo še povečanje prisotnosti EU v regiji, med drugim v okviru bolj rednih in usklajenih obiskov. Poleg tega se zavzemajo za okrepitev sodelovanja na področjih kritične infrastrukture in kibernetske varnosti, pa tudi za nadaljnjo podporo državam Zahodnega Balkana na obrambnem področju v okviru Evropskega mirovnega instrumenta.

Pogovorom o sodelovanju na področju zunanje in varnostne politike, tudi spričo ruske agresije na Ukrajino, bo sicer namenjeno današnje srečanje zunanjih ministrov EU in držav Zahodnega Balkana, ki bo sledilo rednemu zasedanju Sveta EU za zunanje zadeve.

Na srečanju se ne bodo mogli izogniti pretekli teden objavljenemu širitvenemu poročilu komisije, v katerem je ta ocenila napredek držav iz regije na poti v EU. Za BiH je priporočila začetek pristopnih pogajanj, ko bo dosegla določeno raven izpolnjevanja pogojev za članstvo.

Slovenija po besedah ministrice Fajon Evropsko unijo in BiH poziva k okrepitvi vseh naporov, “da bi do konca leta lahko država začela pristopna pogajanja oziroma vsaj dobila zeleno luč, morda s pogoji, ob začetku naslednjega leta”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje