Umor britanskega poslanca policija obravnava kot teroristično dejanje

Novice 16. Okt 202108:16 > 14:37 2 komentarja
Boris Johnson
Peter Nicholls/REUTERS

Britanska policija umor poslanca vladajočih konservativcev Davida Amessa obravnava kot teroristično dejanje. Na kraju napada se je preminulemu poslancu danes poklonil britanski premier Boris Johnson.

“Preiskava v zgodnji fazi je pokazala potencialen motiv, povezan z islamističnim ekstremizmom,” je v izjavi zapisala metropolitanska policija in dodala, da preiskavo vodi protiteroristični oddelek.

Poslanec vladajočih konservativcev David Amess je bil v petek med obiskom v lokalnem volilnem okraju na jugovzhodu Anglije tarča napada z nožem, po katerem je umrl. Policija je zaradi suma umora pridržala 25-letnega moškega, ki je poslanca po navedbah očividcev večkrat zabodel.

Preiskovalci verjamejo, da je napadalec deloval samostojno, navaja britanski BBC. Po informacijah tega britanskega medija je osumljenec britanski državljan s somalijskimi koreninami. Pridržan je v Essexu.

David Amess
Parlament Združenega kraljestva

Poslanec od leta 1983

69-letni Amess je bil umorjen medtem, ko se je udeleževal rednega tedenskega srečanja v svoji volilni enoti v majhnem mestu Leigh-on-Sea. Poslanec v vrstah torijcev je bil od leta 1983. Bil je poročen in imel pet otrok. Veljal je za zagovornika brexita, pravic živali in nasprotnika splava.

Velika Britanija
Toby Melville/REUTERS

Njegova smrt je v državi in širše sprožila številne odzive. Pred poslopjem parlamenta v Londonu so zastave spuščene na pol droga, pokojnemu poslancu se poklanjajo različni politiki. “Vsa naša srca so polna šoka in žalosti ob smrti poslanca Davida Amessa,” je prek Twitterja sporočil britanski premier Boris Johnson in dodal, da je bil Amess zelo prijazen in prijeten politik.

Premier Johnson je danes odpotoval na jugovzhod Anglije, kjer se je preminulemu poslancu poklonil na kraju napada. Enako so storili notranja ministrica Priti Patel, predsednik spodnjega doma britanskega parlamenta Lindsay Hoyle in vodja Laburistične stranke Keir Starmer.

Patel je že včeraj policiji po vsej državi naročila, naj preveri, ali je vseh 650 britanskih poslancev ustrezno zavarovanih, danes pa je za BBC povedala, da so “takšna dejanja nesprejemljiva in ne smemo dovoliti, da bi ovirala delovanje naše demokracije”. Dodala je, da bodo dodatne varnostne ureditve poslancem zagotovile, da bodo lahko opravljali svoje naloge.

Primer je številne spomnil na umor laburistične poslanke Jo Cox leta 2016 na srečanju z volivci v njenem volilnem okraju. Tako s strelnim orožjem kot nožem jo je nekaj tednov pred referendumom o brexitu napadel moški s skrajno desnimi stališči.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje