V četrtek v državni zbor prihajajo nadomestni poslanci

Novice 07. Jun 202212:50 > 13:04 1 komentar
Državni zbor
Foto: N1

V četrtek naj bi državni zbor potrdil mandate več nadomestnim poslancem. Seznanil naj bi se tudi, da je Barbari Kolenko Helbl, ki je postala generalna sekretarka vlade, prenehala poslanska funkcija.

V četrtek naj bi se državni zbor sešel na izredni seji. Na njej naj bi potrdili mandate poslancem, ki bodo v parlamentu nadomestili kolege, ki so zasedli ministrske in državnosekretarske funkcije.

Že prejšnji teden je v poslanske klopi namesto Roberta Goloba, ki je bil izvoljen za predsednika vlade, sedel dosedanji župan Borovnice Bojan Čebela. Ministra brez resorja za Slovence v zamejstvu in po svetu Mateja Arčona, ki je bil tako kot Golob na aprilskih volitvah izvoljen na listi Gibanja Svoboda, naj bi glede na volilni rezultat v državnem zboru nasledil Danijel Bešič Loredan. Ker pa je ta prevzel vodenje ministrstva za zdravje, bo v poslanske klopi sedel nekdanji televizijski novinar Aleksander Prosen Kralj.

SD
Borut Živulović/BOBO

Dva nadomestna poslanca bosta prišla tudi v poslansko skupino SD: Tanjo Fajon, ki je postala ministrica za zunanje in evropske zadeve, bo nadomestil igralec in voditelj Jonas Žnidaršič, gospodarskega ministra Matjaža Hana pa Soniboj Knežak, ki je bil poslanec SD že v prejšnjem sklicu državnega zbora.

Luki Mescu, ki je prevzel vodenje ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, po sprejetju novega zakon o vladi pa bo postal minister za solidarno prihodnost, bi v parlamentu sledila njegova namestnica pri koordiniranju Levice Asta Vrečko. Ker pa se je tudi ona preselila v vlado, in sicer na čelo ministrstva za kulturo, in ker je naslednji po deležu glasov na listi Levice Dan Juvan postal državni sekretar na ministrstvu za delo, bo poslansko mesto zasedel ustanovitelj in predsednik dobrodelnega društva Petka za nasmeh Milan Jakopovič.

Da Aleksander Prosen Kralj, Jonas Žnidaršič, Soniboj Knežak in Milan Jakopovič soglašajo s prevzemom poslanske funkcije in se torej selijo v državni zbor, je Državna volilna komisija (DVK) na včerajšnji seji že ugotovila. Ni pa še ugotovila, kdo bo v parlamentu nasledil poslanko Gibanja Svoboda Barbaro Kolenko Helbl, saj DVK še ni prejela obvestila državnega zbora, da je ta postala generalna sekretarka vlade.

Pri Kolenko Helbl je sicer nekoliko drugačna zgodba kot pri poslancih, ki so zasedli mesto ministra ali državnega sekretarja. Zakonodaja namreč položaja generalnega sekretarja vlade ne uvršča med tiste funkcije, s katerih se je mogoče vrniti v poslanske klopi. Tako so se pojavljala tudi nekatera razmišljanja, da bi morala Kolenko Helbl v primeru zasedbe mesta generalne sekretarke vlade odstopiti s poslanske funkcije. Če bi odstopila v šestih mesecih po potrditvi poslanskega mandata, pa bi morale biti v volilni enoti, v kateri je bila izvoljena, nadomestne volitve.

A je očitno prevladalo drugačno pravno tolmačenje. To pa je, da poslancu, ki zasede mesto generalnega sekretarja vlade, poslanska funkcija preneha. Kar pomeni, da se v parlament ne more vrniti, vanj pa kot redni in ne kot nadomestni poslanec pride po rezultatu naslednji na listi iste stranke. Tako se mora državni zbor po besedah naših sogovornikov najprej seznaniti, da je Kolenko Helbl, ker je zasedla mesto generalne sekretarke vlade, poslanska funkcija prenehala, kar naj bi poslanci storili na četrtkovi izredni seji. Do te seznanitve parlamenta pa Kolenko Helbl opravlja tako funkcijo generalne sekretarke vlade kot funkcijo poslanke. Kot poslanec Gibanja Svoboda naj bi nato v državni zbor sedel Tomaž Lah. Temu se je sicer poslansko mesto obetalo že, preden je DVK ugotovila, da je zaradi računalniške napake pri šestih kandidatih izvolitev v državni zbor napačno izračunala.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje