Abonmaji Cankarjevega doma: izvrstni, raznozvrstni, mednarodni

Oglas 07. Sep 202214:44 0 komentarjev
Sophie Garcia

Za novo sezono 2022/23 je Cankarjev dom kot vedno pripravil ponudbo abonmajev, ki so ji tokrat dodali dva nova: Pripovedovalskega in Iz(z)vrstnega.

Novost v ponudbi

Iz(z)vrstni abonma združuje koncerte in glasbene odrske dogodke slovenskih in tujih izvajalcev, ki presegajo žanrske okvirje in izstopajo iz zvrsti. Zvrstili se bodo komorna opera Napudrana Thomasa Adèsa, gostovanje Ansambla Albana Berga z Dunaja, Mednarodni gala koncert opernih arij, balet Giselle, Mednarodni baletni gala koncert in kantata Carmina Burana Carla Orffa.

Muhsun Akgün

Žlahtna stalnica

Zlati abonma bo na šestih koncertih predstavil znane in priznane tuje orkestre ter vokalno-inštrumentalne projekte s scenskimi prvinami s široko paleto glasbenih del od znamenite Straussove simfonične pesnitve Tako je govoril Zaratustra do novitete kozmopolitskega turškega pianista in skladatelja Fazila Saya. Nastopili bodo baročni ansambel Il Pomo d’Oro s koncertno izvedbo opere Ariodante, Bergenski filharmonični in Škotski nacionalni orkester ter Orkester Romanske Švice, Komorni zbor in Dvorna kapela Stuttgart z Bachovim mogočnim Pasijonom po Mateju ter vokalno gledališče Med dvema svetlobama z režijo Karmine Šilec.

Komorni Srebrni abonma bo gostil vsestranskega švedskega organista Gunnarja Idenstama, nemškega violončelista nadgrajene tonske tehnike Juliana Steckla in njegovega pianističnega partnerja Paula Riviniusa, pianista Sira Andrása Schiffa, ki se nam je v minuli sezoni predstavil kot dirigent in solist na fortepianu, predstavnika dunajskega glasbenega ekspresionizma, Ansambel Albana Berga, karizmatičnega violinista Kelemena Barnabása ter tenorista Aca Bišćevića in češki Kvartet Reicha s kantatami iz čudovite Bachove in Händlove vokalne zakladnice.

promocijska fotografija

Veličastno

Plesno-gledališki abonma Veličastni prinaša sedem abonmajskih predstav. WAKATT je karizmatična kombinacija desetih plesalcev Faso Danse Théâtre in v maniri afriškega bluza razigranega tria Malik. Dance Me je do zadnjega detajla izbrušen plesni projekt slovite kanadske skupine Ballets Jazz Montréal s skladbami Leonarda Cohena. Vse dobro je mednarodna, večjezična, inovativna in večdisciplinarna odrska poslastica skupne Needcompany. Tesla, pevski glasbeno-scenski spektakel o življenju in delu enega največjih znanstvenih umov vseh časov, je nastal v produkciji SNG Maribor, mojstrovina Miroslava Krleže V agoniji pa v produkciji Hrvaškega narodnega gledališča iz Zagreba. Najnovejši projekt legende sodobnega plesa Wima Vandekeybusa, roke se ne dotikajo tvojega dragocenega mene, je mitska zgodba o soočenju in preobrazbi, svetlobi in temi, smrti in prerodu, projekt zvezdniškega koreografa Jana Martensa, vsak poskus se bo končal z zdrobljenimi telesi in zlomljenimi kostmi, pa je gibalni spektakel sedemnajstih plesalcev o zagatah sodobnega časa.

Niels Ackermann

Šest smeri glasbenega juga

Nova sezona abonmaja Glasbe sveta se spogleduje z jugom, ki ostaja sinonim za sproščenost ter veselje tudi v žalosti in hrepenenju. Vse to bomo delili z nekaterimi najbolj nadarjenimi glasbenicami in glasbeniki s šestih delov južnejšega sveta. Najprej iz Mehike, nato Gvatemale pa Kurdistana, Alabame in Zelenortskih otokov ter z velikim vrhuncem na 39. mednarodnem festivalu Druga godba. Z nami bodo Lila Downs, Gaby Moreno in Aynur, veselimo se prvega snidenja z Elido Almeida in famoznimi Staples Jr. Singers. Staroselska in urbana tradicija, srčni glasovi preseljenih in upajočih, globoko petje upora ljudstva brez države, gospel korenine ter živahni otoški afro ritmi.

Navsezadnje pa si iz ponudbe vseh glasbenih, gledaliških in plesnih prireditev Cankarjevega doma (razen dogodkov zunanjih prirediteljev) lahko oblikujete povsem svoj abonma Ad hoc, prilagojen vašemu okusu, debelini denarnice in urniku.

Viktoria Mullova
Benjamin Ealovega

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!