Cankarjev dom v soju prazničnih luči

Oglas 21. Nov 202210:12
predstava, Hrestač
Baletna pravljica Hrestač v izvedbi HNK Ivana pl. Zajca Reka. Foto: Fanni Tutek Hajnal

Decembrski prazniki se vse hitreje bližajo in morda razmišljate, da bi si jih polepšali in popestrili z izbranimi umetniškimi prireditvami ter nekaj iztekajočega se letošnjega časa preživeli v dvoranah ljubljanskega Cankarjevega doma.

Glasbeno slovesno

Med slovesnimi dogodki bosta kot že vrsto let Božični koncert s Simfoničnim orkestrom – in tokrat tudi z Big Bandom – RTV Slovenija, ki se jima bo pridružil dirigent in solist na trobenti Marco Pierobon, ter Novoletni koncert Orkestra Slovenske filharmonije s francoskimi skladbami od klasike do šansona z mezzosopranistko Fleur Barron. Ljubitelje opere bo zagotovo pritegnil Gala koncert opernih arij s sopranistko Emily Pogorelc in baritonistom Jako Mihelačem ob spremljavi Simfoničnega orkestra SNG Maribor.

Iz mariborskega SNG prihaja v predpraznične goste tudi najnovejša produkcija, spektakel Tesla o enem najbriljantnejših znanstvenikov sodobne dobe, ki je s svojimi »čudodelnimi« iznajdbami in raziskavami za vedno spremenil podobo sveta. Predstava s Klemnom Slakonjo v glavni vlogi poleg aktualnih glasbenih impulzov Slavka Avsenika ml. prinaša družbenokritični pogled in iskanje odgovorov na vprašanje, kako – če sploh – lahko stopimo z drvečega vlaka, ki z vse večjo hitrostjo drvi uničenju planeta in s tem vse civilizacije.

Druženje generacij

Tudi v neštetokrat tako ali drugače predelani in uprizorjeni zgodbi Božična pesem Charlesa Dickensa se glasba spaja z gledališčem, saj je eno najbolj znanih pisateljevih del tokrat zaživela kot dinamičen muzikal, poln humorja, izvirnih domislic in odrskih čarovnij – predstava kot nalašč za družinski obisk. Vsem generacijam so namenjene tudi predstave Tam, na robu pravljice živi in Večer italijanskih zgodb s pripovedovalci ob glasbeni spremljavi ter pisan in igriv gledališki koncert izštevank Enci benci katalenci s skupino Katalena.

Božična pesem
Dinamičen muzikal, poln humorja in odrskih čarovnij – Božična zgodba. Foto: Peter Uhan

Znane zgodbe

Glasba in gledališče sta povezana tudi v presunljivo lepi in velikokrat nagrajeni drami Mrtvec pride po ljubico Svetlane Makarovič po istoimenski ljudski pesmi in Prešernovi predelavi Burgerjeve Lenore, ter v predstavi Piaf, Edith Piaf o legendarni pevki, ki jo je ulica oblikovala v presunljivo umetnico za vse čase (nagrada Vesni Pernarčič za najboljšo igro na Borštnikovem srečanju 2004).

Na predzadnji zgodnji večer (ob 18. uri) in zadnje popoldne leta (ob 16. uri) bodo vsi – otroci in odrasli – lahko doživeli pravljične čare baleta Hrestač Petra Iljiča Čajkovskega v izvedbi HNK Ivana pl. Zajca Reka, ki pripoveduje pravljico o mišjem kralju in deželi slaščic. Slastno bo – za oči in ušesa.

Pestro vsevrstno

V Klubu CD se bomo razgledovali na vse strani glasbe z zasedbami Koala Voice, 3:rma, Freekind, Duo Atanasovski z gosti, Noches de tablao (s suito Nomad) in Electric Trio, na silvestrovo pa bodo klubski oder prevzeli Tokac, izvrstni pevec skupine Dan D, in njegove izpovedne skladbe, ki jih bo na klavirju spremljala Emanuela Montanič.

Tokac (Dan D) in Emanuela. Foto: Marko Alpner

Osvetljeno platno

V Cankarjev dom vabita tudi nadvse zanimivi filmski predstavi: Nosferatu – simfonija groze (režija: Friedrich Wilhelm Murnau; Nemčija, 1922) z glasbo Andreja Goričarja v živo (premiera nove glasbene partiture) in na silvestra Izgubljeni kralj, izbran iz programa zadnjega Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala Liffe, režiserja Stephena Frearsa; gre za ekranizacijo po resnični zgodbi o amaterski zgodovinarki, ki pomaga iskati več kot petsto let izgubljene posmrtne ostanke kontroverznega angleškega kralja Riharda Tretjega ter v tem najde nov smisel življenja, a tudi posmeh in nerazumevanje.