Dokumentarci od 10. do 17. marca z aktualnimi temami in pestrim programom

Oglas 06. Mar 202315:14
dokumentarci
promocijska fotografija

Festival dokumentarnega filma, ki ga že 25. leto prireja Cankarjev dom, prinaša izbrane dokumentarce z aktualnimi vsebinami, med njimi tudi nominirance za oskarje za najboljše dokumentarne filme. Nekatere režiserje poznamo in smo jih že zdavnaj posvojili – Nikolausa Geyrhalterja, Wernerja Herzoga, Huberta Sauperja –, drugi z nič manjšim zanosom orjejo ledino sodobne dokumentaristike. Projekcijam bodo sledili številni zanimivi pogovori s strokovnjaki in filmskimi ustvarjalci. V Cankarjevem domu, Kinodvoru in Slovenski kinoteki.

V ospredju ekologija in trajnostni razvoj

Na 25. Dokumentarcih bodo močno zastopane teme ekologije in trajnostnega razvoja. Film Nažrli se bomo do smrti problematizira vpliv mesne živilske industrije na naše okolje, avstrijski film Smeti naše vsakdanje pa razkriva, kje vse odlagajo proizvedene smeti.

Patrick in kit glavač
Patrick in kit glavač, Patrick and the Whale, Mark Fletcher, CGP

Temni pokrov sveta je slovenski dokumentarec o svetovnih popotovanjih Matevža Lenarčiča, znamenitega alpinista in pilota, ki s svojim ultralahkim letalom po svetu meri onesnaženost zraka. Indijski film Vse, kar diha govori o enem najbolj onesnaženih mest na svetu, New Delhiju, kjer brata z velikim zanosom skrbita za ptice ujede, ki tam zaradi onesnaženega zraka množično padajo z neba. Filma Hiša iz trsk in Vse, kar diha sta nominirana za oskarja za najboljši dokumentarni film.

All That Breathes
Vse, kar diha, All That Breathes, Shaunak Sen, CGP

Večno aktualna tematika človekovih pravic

V tekmovalnem programu na temo človekovih pravic bo med drugimi na ogled film Casa Susanna, datiran v petdeseta leta 20. stoletja, ko je bila v ZDA ob homoseksualnosti tabu tema tudi transspolnost. Bodi moj glas prikaže ženske, ki se v Iranu borijo za najosnovnejše pravice, med njimi proti obveznemu nošenju hidžaba v javnostmi.

Film Dekliška druščina prikaže življenje najstniške vplivnice Leonie, ki je kljub obiskovanju šole odtujena od vrstnikov, imperativ neprestanega objavljanja novih »vsebin« pa je utrujajoč. Veseli delavec skuša odgovoriti na vprašanja stresa, šikaniranja in slabih delovnih pogojev.

Be My Voice (Nahid Persson)
Bodi moj glas, Be My Voice, Nahid Persson, CGP

Spektakularni posnetki narave

S spektakularnimi posnetki podvodnega življenja in druženja s kiti je nastal pomenljiv dokumentarec Patrick in kit glavač o sporazumevanju s kiti glavači, namenjen tudi otrokom. Werner Herzog se je v vizualnem spektaklu Vulkanska ljubimca: Rekviem za Katio in Mauricea Kraffta, ki sloni na posnetkih vulkanskih izbruhov, poklonil njunemu delu.

Happy Worker (John Webster)
Veseli delavec, The Happy Worker, John Webster, CGP

Več o filmih in pogovorih po filmih na www.fdf.si