Kako se dobro pripraviti na maraton?

Oglas 21. Okt 202213:14 0 komentarjev
pametna ura, Huawei Watch
promocijska fotografija

Tek velja za eno najbolj priljubljenih športnih disciplin današnjega časa. Dostopen je domala vsakomur, prinaša pa številne koristi. Marsikaterega rekreativnega tekača pa tako zelo hitro posrka vase, da se slej kot prej želi spopasti z največjo preizkušnjo – maratonom. Seveda so za takšen podvig potrebne ustrezne priprave, kakor tudi oprema. Danes si lahko pri tem že zelo pomagamo z različnimi športno-tehnološkimi pripomočki, kot so na primer pametne ure, aplikacije in telefoni.

Slovenski tekaški praznik je že čisto pred vrati. To nedeljo, 23. oktobra, bodo namreč ljubljanske ulice ponovno zavzeli tekači s celega sveta, ki se bodo pomerili za najboljšega maratonca na slovenskih tleh. Nadobudni tekači, ki za letos še niste zbrali poguma za sodelovanje na tej fizično in psihično izjemno zahtevni preizkušnji, vendar bi se želeli nekega dne spopasti s to dolgo traso, imate zdaj idealno priložnost za začetek treningov za naslednje leto. Vendar kaj potrebujete?

Odločnost in osredotočenost na cilj

Vse se začne v vaši glavi. Če želite nekega dne preteči maraton, morate to misel in željo ponotranjiti do te mere, da temu prilagodite svoj način življenja. To je velikokrat tudi največja bariera. Marsikdo mora namreč pošteno spremeniti svoje vsakodnevne navade, da bi uspel pri doseganju tega cilja. Ampak v resnici ni nič drugače, kot pri drugih ciljih. Vizija in osredotočenost sta tu ključna pojma. Tako kot ste si nekoč zadali uspešen zaključek izobraževanja, družino, kariero, izgradnjo hiše ali karkoli drugega, tako je tudi pri pripravah na maraton. Vzemite koledar, obkrožite dan, ko želite biti v polni formi in oblikujte urnik treningov ter seznam ustrezne prehrane. Vseeno pa pazite, da zaradi tega ne zanemarite drugih obveznosti.

pametna ura, Huawei Watch
promocijska fotografija

Ustrezna športna oprema

Ko ste se odločili, da vam bo maraton uspel, je čas za tehničen del. Opremo. Najprej se boste morali dobro obuti. Športni copati so namreč tako kot pnevmatike na avtomobilu. Če so kakovostni, lahko preprečijo marsikatero poškodbo. Podobno, kot dobre zimske pnevmatike nesrečo na spolzkih tleh. Pred nakupom športnih copat se dobro pozanimajte in predvsem preizkusite različne modele, da najdete takšnega, ki kar najbolj ustreza vaši nogi. Športne copate lahko preizkusite na tekalnih stezah v številnih specializiranih trgovinah, kjer vam bodo znali tudi dobro svetovati, glede na vašo hojo oziroma korak, obliko noge in podobno.

Ko ste izbrali športne copate, se morate še obleči. Oblačila naj bodo v prvi vrsti dovolj lahka in udobna, da vas pri teku ne bodo ovirala. Super je tudi, če so narejena iz materialov, ki dihajo in dobro odvajajo vlago, saj to pomaga pri srkanju pota z vašega telesa, prav tako pa se bodo hitreje posušila kot bombaž. Za začetek potrebujete nogavice, ki bodo preprečile žulje, kratke hlače ali pajkice in majico. Obvezna oprema za dekleta je tudi dober športni modrček. To je za toplejše dni. Ker boste najverjetneje trenirali tudi pozimi oz. v hladnejših mesecih, pa je smiselno imeti na zalogi tudi kakšno tekaško jopico ali anorak, lahke rokavice in kapo. V hladnih razmerah namreč lahko izgubimo do 30 odstotkov telesne toplote skozi glavo.

Če boste tekli več kot 10 kilometrov pa je praktično obvezna oprema tudi bidon z vodo, seveda ne prevelik, da vam ne bolj v napoto kot korist.

pametna ura, Huawei Watch
promocijska fotografija

Dober trener, ki vas spremlja na vsakem koraku

Marsikdo je prepričan, da se teka v primerjavi z drugimi športi zlahka lotimo sami in ne potrebujemo nasvetov usposobljenega trenerja. Ne nazadnje bo dovolj, če vsakič tečemo dlje, spremljamo razdaljo, prej ali slej bomo pretekli maraton. Kajne? Običajna napaka, saj razmišljanje ni povsem pravilno in zlahka ogrozi napredek. Večina tekačev ne upošteva vseh podatkov, pomembnih za objektivno oceno usposobljenosti in za pravilno načrtovanje treningov.

Ker pa osebni trener za večerni tek ni vsakomur dostopen, nam tu lahko v njegovi vlogi na pomoč priskočijo sodobni tehnološki pripomočki. Osnova je pametni telefon, kjer se zbirajo podrobni podatki o treningih, vzporedno z njim pa je pametna ura. Huawei je tu razvil odlične rešitve v pametnih urah Huawei Watch GT 3 Pro in Watch GT Runner, ki je bila razvita prav z mislijo na tekače. Obe se lahko pohvalita z natančnim merjenjem gibanja in telesnih znakov, Watch GT Runner pa odlikuje še ena posebnost, in sicer indeks RAI. Ta tekačem nudi možnost, da se pozicionirajo v okviru referenc profesionalnih standardov z inteligentno oceno trenutnih in preteklih tekaških sposobnosti.

Analizo treningov lahko nato podrobno preučite v aplikaciji Zdravje, ki je že prednameščena na najnovejših telefonih Huawei Mate 50 Pro, Huawei nova 10 in Huawei nova 10 Pro, prav tako pa je dostopna v eni največjih trgovin z aplikacijami AppGallery, kjer sicer najdete še ogromno drugih športnih aplikacij, ki vam bodo pomagale. Pa še enega podatka bodo tekači veseli. Aplikacijo Strava, ki ji zaupa milijone tekačev in drugih športnikov po celem svetu in velja za obvezen pripomoček na tem področju, je zdaj mogoče uporabljati tudi na Huaweievih napravah in podatke iz nje sinhronizirati z aplikacijo Zdravje.

telefon, Huawei
promocijska fotografija

Še en koristen pripomoček, ki bo pomagal marsikateremu tekaču pa so slušalke. S pravo glasbeno podlago je namreč lažje zbrati misli in se osredotočiti na pot, ob tem pa je glasba lahko tudi odlična za dajanje pravega tempa. Da bi vas čim manj ovirale, je smiselno pogledati v smeri brezžičnih slušalk, kot so na primer FreeBuds SE. Te namreč odlikujeta odlična kakovost zvoka in povezljivost z napravami, prav tako pa jih je enostavno upravljati. In še en bombonček: Z aplikacijo AI Life še prav posebej zaživijo, saj v njej lahko nastavljate različen podrobnosti povezane z različnimi poudarki v zvoku.

telefon, Huawei
promocijska fotografija

Prazna vreča ne more stati pokonci

Tako kot vsako vozilo, tudi človeško telo potrebuje gorivo, da se premika. Če se mislite resno podati na priprave za maraton, potem je ustrezen jedilnik nujen. Za začetek morate poskrbeti, da boste zaužili dovolj kalorij, da zadostite povišani ravni telesne aktivnosti. Zadnja stvar, ki jo želite je, da bi vam začela pojenjati moč in energija, saj to lahko vodi do resnejših zdravstvenih težav, povišanega stresa in pomanjkanja spanca. Sestava vaših jedilnikov naj vsebuje dovolj enostavnih ogljikovih hidratov, proteinov in kakovostnih maščob. Ter seveda dovolj tekočine. Idealno pa je, če se posvetujete s prehranskim strokovnjakom, ki vam bo znal sestaviti dnevni meni prikrojen na vaše telo in vaše sposobnosti.

O podjetju Huawei Consumer BG

Huaweievi izdelki in storitve so na voljo v več kot 170 državah in jih uporablja tretjina svetovnega prebivalstva. Huawei je po svetu vzpostavil že 14 raziskovalnih in razvojnih centrov, vključno v Nemčiji, na Švedskem, v Rusiji, Indiji in na Kitajskem. Huawei Consumer BG je ena od Huaweievih treh poslovnih enot in ima pod okriljem pametne telefone, tablične računalnike, osebne računalnike, nosljive naprave, storitve v oblaku in drugo. Huaweieva globalna mreža je zgrajena na več kot 30 letih strokovnega znanja in izkušenj v telekomunikacijski industriji in je posvečena zagotavljanju najnovejših tehnoloških rešitev uporabnikom po celem svetu.

Za več informacij prosim obiščite: consumer.huawei.com/si

Spremljajte nas:

Facebook

YouTube

Instagram

Skupnost

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!