Želite nakupovati trajnostno? Pridružite se svetovnemu dnevu rinfuze!

Oglas 15. Jun 202112:28 > 22. Jun 2021 11:48
Spar

Vsako majhno dejanje lahko prispeva k boljšemu jutri: vestno lahko ločujemo odpadke ali varčujemo z električno energijo, prav tako pa se lahko odločimo za trajnostno nakupovanje. Prijazno alternativo predstavlja nakupovanje brez embalaže, ki mu še posebej veliko pozornost posvečamo ta mesec, ko prvič praznujemo svetovni dan rinfuze.

Manj odpadkov za lepši jutri

16. junij je letos prvič posvečen rinfuzi, svetovnemu dnevu pa se pridružujejo tudi Ekologi brez meja, ki se zavzemajo za svet brez odpadkov. Na ta dan želijo še posebej spodbuditi k uporabi trajne embalaže z možnostjo ponovnega polnjenja. Pri ozaveščanju jih podpirajo v Sparu, kjer se aktivno zavzemajo za rešitve, ki potrošniku omogočajo nakupovanje brez embalaže. 

Nakupujte brez embalaže, spoznajte rinfuzo

Če se tudi vi zavzemate za manjšo (u)porabo embalaže, je nakupovanje v rinfuzi prava izbira. Obiščete lahko trgovino INTERSPAR Citypark, kjer so razširili ponudbo izdelkov v rinfuzi in zdaj ponujajo kar 49 živil! Izbirate lahko med pestro ponudbo izdelkov, ki jih preprosto napolnite v lastno embalažo. V rinfuzni obliki lahko nakupujete žita, stročnice, testenine, riž, zdrob, kosmiče, semena in več vrst kaš. 

Vas zanima, kako poteka nakupovanje v rinfuzi? Oglejte si spodnji video, kjer vam Nik Škrlec pokaže, kako preprosto in hitro opraviti nakup.

Zakaj za nakupovanje izbrati rinfuzo? Odgovor je preprost

Poleg tega, da nakupujete brez embalaže in ne proizvajate novih odpadkov, lahko količino živil popolnoma prilagodite svojim potrebam. Zakaj bi kupili celoten paket riža, če pa ga potrebujete le nekaj deset gramov? Tako prihranite denar, obenem pa poskrbite tudi za odgovorno ravnanje s hrano. 

Trajnostno lahko nakupujete v vseh trgovinah SPAR in INTERSPAR

V skladu s Sparovo iniciativo »Skupaj za manj plastike« trgovec vedno znova išče rešitve za naravi prijazno nakupovanje. V Sparu ravno zato nudijo možnost nakupovanja z lastno embalažo na vseh delikatesnih oddelkih, v izbranih trgovinah pa lahko s pomočjo rinfuze napolnite oreščke ali sadje. V trgovinah SPAR in INTERSPAR je prav tako več kot 70 % vsega sadja in zelenjave na voljo v rinfuzi, torej brez embalaže! Pa ste vedeli, da lahko ponovno napolnite tudi embalažo čistil? Že v petih trgovinah INTERSPAR so na voljo refil avtomati Odori. Preizkusite jih!

Tudi vi postanite del svetovnega dneva rinfuze

Vas zanima, kako se lahko pridružite svetovnemu dnevu rinfuze? Svoje trajnostno nakupovanje fotografirajte in na družbenih omrežjih dodajte ključnika #WorldRefillDay in #DanRinfuze. Še več o dnevu rinfuze si lahko preberete na spletni strani Ekologov brez meja