Janšev avatar in dva duhova Gibanja Svoboda

Podkast 19. Okt 202216:40 5 komentarjev

Pred nedeljskimi predsedniškimi volitvami kandidate in kandidatke, njihove nastope, potek kampanje ter slovensko politiko in volilno telo v tem predvolilnem času analizirata dr. Tadej Troha in Luka Lisjak Gabrijelčič.

n1 podkast
Uroš Kokol/N1

Dr. Tadej Troha je filozof, dela na Filozofskem inštitutu ZRC Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Luka Lisjak Gabrijelčič je zgodovinar in raziskovalec na Central European University v Budimpešti. Oba sta tudi pisca, kolumnista. Z njima smo se pogovarjali o predsedniški kampanji, kandidatih in kandidatkah, vsebinskih razlikah med njimi, o odločanju volilcev in volilk …

Kakšen je odnos med trojčkom, ki je na prvih treh mestih po javnomnenjskih raziskavah; to so Anže Logar, Nataša Pirc Musar in Milan Brglez? Kaj bo odločalo v finišu prvega kroga teh volitev in kaj v drugem krogu? Ali se lahko zgodi, da Logar, če v drugem krogu ne zmaga na predsedniških volitvah, ustanovi svojo stranko? In kako vlada Roberta Goloba glede epidemije ne upošteva stroke?

Osnovni problem na levi sredini je v tem, da Nataša Pirc Musar “po svojem profilu, nastopu in stališčih izgleda kot kandidatka Gibanja Svoboda”, med drugim pove Tadej Troha v N1 podkastu.

Na začetku sta torej bili tu dve kandidatki Gibanja Svoboda, Nataša Pirc Musar in Marta Kos, ena uradna in ena neuradna kandidatka, ob tem pa je Pirc Musar celo izgledala, kot da ima v tem večjo kilometrino, zdela se je kot bolj intimni del Gibanja Svoboda … In potem je namesto Marte Kos prišel Milan Brglez. “Ki je, namesto da bi bil kandidat SD, zdaj kandidat obeh strank, ob tem, da ga niti ne percipiram kot člana SD, ker je to človek iz SMC.” Zadeva je, kot prav Troha, “prebrkljana”.

Kakšna je torej razlika med Brglezom in Pirc Musar? Koliko je v predvolilni kampanji taktiziranja? Na katerih točkah, na katerih vsebinskih poudarkih se kandidati pomembno razlikujejo?

“Logar ima zelo stabilno podporo, pri vseh ostalih je pa precej fluidno,” med drugim ocenjuje Luka Lisjak Gabrijelčič. Sogovornika razlagata, zakaj in kako je uspelo Logarju pridobiti to podporo in kakšno vlogo imajo tu mediji in soočenja. Koga so “opazovalci od zunaj” dojeli kot agresivnega in kdo je kolerik? Kako določene poteze vplivajo na obnašanje volilcev? Kako izpade Logarjevo distanciranje od Janše in SDS? Kaj mediji pozabljajo? Kdo je kompromisar? In kakšni so kandidati in kandidatka, ki imajo manj podpore od prvih treh?

Ob tem pa tudi: ali podpora Milana Kučana Nataši Pirc Musar karkoli spreminja? Kako vplivajo afere? Kdo stavi na kaj? Kakšni bodo naslednji dnevi pred volitvami? Do volitev so namreč le še štirje dnevi, zadnja nagovarjanja volilcev in volilk in zadnja soočenja se zaključijo v petek.

Celotno razpravo, uro in deset minut podkasta, lahko poslušate v tonskem posnetku ob koncu strani ali gledate v videu na vrhu članka.

Podkaste N1 Slovenija lahko poslušate in se nanje naročite na platformah APPLE PODCASTSSPOTIFYSOUNDCLOUDGOOGLE PODCASTSTITCHERCASTBOX in DEEZER.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje