Pirc Musar, Logar, Kos … Napoveduje se ostra predsedniška tekma

Podkast 18. Avg 202214:28 > 19. Avg 2022 14:55 3 komentarji

Tekma za mesto predsednika republike. Kakšna je oziroma kakšna bo kampanja, kakšne taktike so ubrali kandidati in kandidatke, kaj so njihove ahilove pete, kaj kažejo javnomnenjske raziskave, kakšne so primerjave s prejšnjimi volitvami, kaj lahko vpliva na kaj ...

Janja Božič Marolt je predsednica uprave podjetja Mediana in dobra poznavalka javnega mnenja in javnomnenjskih raziskav. Tanja Starič je voditeljica Odmevov na javni televiziji in dobra poznavalka področja notranje politike, saj je bila dolgoletna novinarka za področje notranje politike in je ena od dvojice gostiteljev podkasta o politiki Umetnost možnega.

V N1 podkastu smo se z njima pogovarjali o prihajajočih predsedniških volitvah (prvi krog bo 23. oktobra), kampanji, ki že nekaj časa intenzivno poteka, čeprav se bo uradna kampanja začela šele čez en mesec, kandidatih in kandidatkah, vsebini, predvolilnih taktikah …

Doslej je samo Milan Kučan zmagal v prvem krogu, vsake naslednje predsedniške volitve pa so se odločile šele v drugem krogu; udeležba se je nižala … in doslej je bilo tako, da zmagovalec v prvem krogu ni bil nujno tudi zmagovalec v drugem krogu volitev, pripoveduje Janja Božič Marolt. Pričakuje višjo volilno udeležbo, kot je bila na zadnjih predsedniških volitvah, na katerih je zmagal (drugi mandat) Borut Pahor. Treba je vedeti, da ni nujno, da so vsi kandidati že znani, a vendar kaže, da so verjetno favoriti vendarle že znani, pravi Božič Marolt.

Ne predstavljam si, da bi lahko kateri od kandidatov, ki se bo šele pojavil, lahko posegel po zelo visokih odstotkih; razen če bi bila to oseba, ki bi bila res zelo znana in zelo priljubljena, pravi Tanja Starič. In razloži, zakaj mnogi tokratno predsedniško tekmo primerjajo s tisto, ko so bili kandidati za predsednika države Lojze Peterle, Danilo Türk in Mitja Gaspari.

Nataša Pirc Musar in Marta Kos tekmujeta bolj med seboj, ena proti drugi, za približno iste volilce, manj pa s protikandidatom Anžetom Logarjem, ki je z drugega političnega pola, kot sta onidve, dodaja Starič. Da sta ti kandidatki tekmici za iste volilce, se je strinjala tudi druga gostja N1 podkasta in dodala, da podatki kažejo, da bi danes vsak drugi volilec Gibanja Svoboda volil Natašo Pirc Musar in ne Marto Kos, ki je kandidatka in podpredsednica te stranke. “Le četrtina volilcev Gibanja Svoboda bi danes, poudarjam danes, volila Marto Kos. Ima pa Marta Kos večjo podporo med volilci Levice in Piratov,” pojasnjuje sedanje stanje Janja Božič Marolt. Logarja pa bi po sedanjih podatkih volilo 80 odstotkov podpornikov stranke SDS in dve tretjini podpornikov stranke NSi.

V podkastu analiziramo, kako se lahko giblje podpora v naslednjih tednih, kaj lahko vpliva na kaj, kaj se dogaja pri SD, Levici … kaj bi pomenil vstop Ljudmile Novak (NSi) v kampanjo, kaj vse so še neznanke in kaj vse je že znano … pa kakšne vzporednice lahko potegnemo s prejšnjimi volitvami.

Kakšne so prednosti posameznih kandidatov, kaj trenutno kažejo javnomnenjske raziskave, kakšne so ahilove pete oziroma mlinski kamni, ki lahko “ovirajo” vsakega od treh kandidatov, ki se trenutno uvrščajo na vrh (Pirc Musar, Logar, Kos), kakšno kampanjo pričakujeta …

N1
Aljaž Uršej/N1

Govorile smo tudi o tem, kaj je dober predsednik države, kako je to funkcijo opravljal Borut Pahor, na kaj ciljajo kandidati in kako lahko na kampanjo za predsedniške volitve vpliva Golobova javna podpora Zoranu Jankoviću za županske volitve v Ljubljani. Pa tudi: kaj vse se dogaja v zakulisju predsedniške tekme, kako se spreminja novinarsko pokrivanje volilnih kampanj in kako se opravljajo javnomnenjske raziskave.

Vabljeni in vabljene k poslušanju in gledanju podkasta. Celoten pogovor si lahko ogledate v posnetku na vrhu te strani, tonski posnetek pa najdete na koncu članka.

Podkaste N1 Slovenija lahko poslušate in se nanje naročite na platformah APPLE PODCASTSSPOTIFYSOUNDCLOUDGOOGLE PODCASTSTITCHERCASTBOX in DEEZER.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Poglejte in poslušajte še druge N1 PODKASTE s Suzano Lovec.