Raziskava: 11 minut gibanja na dan odžene zdravnika stran

Navdih 01. Mar 202309:23 2 komentarja
upokojenec, upokojenca, sprehod, gozd, starejši
PROFIMEDIA

Enajst minut gibanja na dan odžene zdravnika stran, kažejo izsledki nedavne analize, ki so jo pripravili britanski raziskovalci.

Analiza, ki so jo pripravili britanski raziskovalci, kaže, da bi lahko eno od desetih prezgodnjih smrti preprečili, če bi se dnevno gibali le 11 minut.

Britanski raziskovalci so v reviji British journal of sports medicine objavili analizo raziskave, v kateri so proučili, kako telesna aktivnost blagodejno vpliva na zdravje ljudi.

Ugotovitve kažejo, da lahko 75 minut gibanja na teden – vožnje s kolesom, hitre hoje, pohodništva, plesa – kar je v povprečju 11 minut na dan, prepreči nastanek številnih bolezni. “To prepreči enega od 20 primerov bolezni srca in ožilja ter skoraj enega od 30 primerov raka,” pojasnjuje eden od raziskovalcev.

“Pri gibanju vam mora srce močneje utripati, nujno je, da se zadihate,” je povedal vodja raziskave dr. Soren Brage. Ugotovitve kažejo, da se z minimalnim gibanjem za 17 odstotkov zmanjša tveganje za nastanek bolezni srca in možganske kapi; za 7 odstotkov pa naj bi se zmanjšalo tveganje za nastanek raka.

Raziskovalci trdijo, da se z redno vadbo zmanjšuje telesna maščoba in znižuje krvni tlak, dolgoročno se izboljšajo telesna pripravljenost, spanec in zdravje srca.

Analiza je pokazala, da vadba zmanjšuje tveganje pri nekaterih vrstah raka, kot so rak vratu, želodca, krvi, pljuč, debelega črevesa in dojk.

“Če menite, da je 75 minut na teden znosno, lahko poskusite postopoma povečati količino telesne dejavnosti na polno priporočeno količino,” je komentiral Brage. Britanski državni inštitut za javno zdravje sicer priporoča 150 minut intenzivne vadbe na teden. V nedavno objavljeni študiji so izračunali, da bi preprečili približno eno od šestih zgodnjih smrti, če bi ljudje aktivno vadili vsaj 150 minut.

Zdravniki svetujejo, da se ljudje v službo ali trgovino namesto z avtomobilom odpravijo peš ali s kolesom oziroma so aktivni pri igri z otroki ali vnuki. Kot aktivnosti so izpostavili še: jogo, pilates, dvigovanje uteži in delo na vrtu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje