V Severni Koreji izstrelili vodeno raketo dolgega dosega

Svet 13. Sep 202108:10 > 09:34
Severna Koreja
KCNA via Reuters

Severna Koreja je konec tedna preizkusila novo vodeno raketo dolgega dosega, je poročala državna tiskovna agencija KCNA, ki dodaja, da gre za "strateško orožje velikega pomena". Testno izstrelitev je označila za uspešno.

Testne izstrelitve so po poročanju severnokorejske državne tiskovne agencije KCNA potekale v soboto in nedeljo. Rakete naj bi ob kroženju nad Severno Korejo in njenim morjem preletele 1.500 kilometrov.

Severnokorejska agencija je izvedena testiranja označila za uspešna, raketo pa za “strateško orožje velikega pomena”, ki državi nudi “še eno učinkovito sredstvo za odvračanje sovražnih sil”.

Glede na ocene nekaterih opazovalcev iz opisa izhaja, da je nova raketa zmožna nositi jedrske konice.

Severna Koreja je deležna mednarodnih sankcij zaradi svojega jedrskega in raketnega programa, ki ga po lastnih navedbah potrebuje za obrambo pred ameriško invazijo. Ni pa Pjongjangu prepovedano razvijati vodenih raket, ki jih je preizkušal že v preteklosti.

Testiranje je Severna Koreja izvedla po skupnih vojaških vajah med ZDA in Južno Korejo, ki so se po devetih dneh končale 26. avgusta in jih je Pjongjang ostro kritiziral.

Ameriška vojska na območju je sporočila, da zadnji preizkusi raket predstavljajo grožnjo tako sosedam Severne Koreje kot drugim državam. “Ta aktivnost izpostavlja nadaljnjo osredotočenost Severne Koreje na razvoj svojega vojaškega programa in grožnje, ki jih to predstavlja za njene sosede in mednarodno skupnost,” je v izjavi sporočilo ameriško indijsko-pacifiško poveljstvo.

Kot so dodali, ZDA ostajajo zavezane obrambi Južne Koreje in Japonske.