Biometrične osebne izkaznice s prihodnjim letom

N1 video 13. Jul 202115:58 > 16:34 0 komentarjev
nove osebne izkaznice
Žiga Živulovič jr./Bobo

Biometrične osebne izkaznice bodo predvidoma na voljo s prihodnjim letom. Uporabiti jih bo mogoče tudi kot kartico zdravstvenega zavarovanja, na njej pa bo nameščeno tudi kvalificirano digitalno potrdilo.

Notranji minister Aleš Hojs, minister za javno upravo Boštjan Koritnik in generalna direktorica Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije Tatjana Mlakar so podpisali sporazum o sodelovanju pri izdaji novih osebnih izkaznic. Te bodo biometrične, na čipu bosta zapisana biometrična podatka o podobi obraza in dveh prstnih odtisov. Osebne izkaznice bodo služile tudi kot kartice zdravstvenega zavarovanja, na njih pa bo tudi kvalificirano digitalno potrdilo.

Prve bodo predvidoma na voljo že na začetku prihodnjega leta. Za izvedbo javnega naročila in izdajanje osebnih izkaznic bo skrbelo ministrstvo za notranje zadeve. Naročilo bo objavljeno v prihodnjih dneh, po Hojsovih besedah je trenutno v razpisni dokumentaciji določen za oddajo ponudbe konec avgusta.

Nova osebna izkaznica bo nekoliko dražja, je ocenil Hojs. Končna cena bo znana po zaključku javnega razpisa. Nekaj evrov več bo stala predvsem na račun novega čipa. Cena upravne takse se ne bo spremenila, je dejal minister.

osebne izkaznice
Žiga Živulovič jr./Bobo

Z biometrično izkaznico se poenostavlja poslovanje tako za državljane kot tudi za institucije, kjer je osebna identifikacija potrebna. Državljanom bo biometrična osebna izkaznica omogočala elektronsko identiteto visoke stopnje zaupanja in nizke stopnje zaupanja, je rekel Koritnik. S tem pa bo Slovenija priglasila tudi shemo elektronske identifikacije za čezmejno poslovanje.

V praksi to pomeni, da jo bo mogoče uporabljati tudi kot kartico zdravstvenega zavarovanja in kvalificirano digitalno potrdilo. Na njem trenutno temelji večina elektronskih storitev. Po Koritnikovih pojasnilih bo mogoče do digitalnega potrdila dostopati prek NFC-čitalca. “Iščemo načine, ki bi omogočili čim širšo uporabo. Poskušali bomo najti rešitve, ki so sodobne in bolj prijazne uporabnikom,” je rekel.

Državljani se bodo lahko odločili, ali bodo uporabljali obe kartici ali samo osebno izkaznico. Izdajo zdravstvenih kartic bodo nadaljevali, osebna izkaznica namreč ni obvezen dokument, je spomnila Tatjana Mlakar. Zdravstveno kartico pa lahko pridobijo tudi nekatere skupine, ki nimajo osebne izkaznice, je dejala in izpostavila tuje državljane.

“Uvedba nove osebne izkaznice ne pomeni, da bo ostalim čez noč prenehala veljavnost,” je povedal Koritnik. Prehod na novo osebno izkaznico bo postopen. Letos je na upravnih enotah gneča, saj veljavnost poteče večjemu številu osebnih dokumentov. Prebivalcem, ki bodo dokument zamenjali letos, tako ne bo treba osebnega dokumenta zamenjati za novejšega.

Biometrična osebna izkaznica temelji na zakonu o osebni izkaznici in zakonu o elektronski identifikaciji in storitvah zaupanja, ki je danes v državnem zboru. Zakon so poslanci sprejeli s 50 glasovi za in nobenim proti.

Državni sekretar na ministrstvu za javno upravo Peter Geršak je v ponedeljek poslancem pojasnil, da bo s sprejetjem zakona o elektronski identifikaciji uvedeno elektronsko pooblaščanje, kar pomeni, da bo lahko posameznik prek informacijskega sistema drugo osebo pooblastil za elektronsko poslovanje v njegovem imenu. Poleg tega bo zakon prinesel še poenostavljeno prijavo v državni portal eUprava, napredni elektronski podpis pa se bo lahko uporabil pri oddaji vlog prek državnega tega portala.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!