Iz ladje, ki se je prelomila na pol, se izteka nafta

Magazin 12. Avg 202120:35 > 20:38

Na severu Japonske je najprej nasedla ladja, ki je prevažala lesne sekance, nato pa se prelomila na pol. Iz nje se v morje izteka nafta, zaenkrat pa ni znakov, da bi ta dosegla bližnjo obalo.

V sredo je ladja, registrirana v Panami, nasedla na severu Japonske. Kot je razvidno s fotografij in video posnetkov, se je v čertek zjutraj ladja prelomila na pol, iz nje pa je pričela iztekati nafta. Med posadko, ki je štela 21 ljudi, poškodovanih ni bilo.

Po besedah japonske obalne straže iztekanje nafte uspešno nadzorujejo in zaenkrat ni znakov, da bi ta dosegla bližnjo obalo.

Viden naftni madež, dolg dobrih pet kilometrov

Ladja z imenom Crimson Polaris, ki tehta 39.910 ton, je s Tajske prevažala lesne sekance, v japonskem pristanišču Hachinohe pa je nasedla v sredo zjutraj. Zatem ji je uspelo izpluti, vendar zaradi slabega vremena ni prišla daleč. Zasidrala se je štiri kilometre stran od pristanišča.

Po poročanju japonske obalne straže se je v četrtek zjutraj prelomila na pol. Viden je bil naftni madež, dolg 5,1 kilometrov in širok približno kilometer, ki pa so ga patrulje uspele zadržati.

Do večera se dva dela ladje nista premaknila, patrulje pa ju in naftni madež pozorno opazujejo.