Zaplet v državnem zboru: kdaj je poslanec Magyar dvignil pošto?

N1 video 21. Nov 202212:44 > 13:13 4 komentarji

Poslanec največje opozicijske stranke SDS Janez Magyar je vabilo na preiskovalno komisijo prejel v državnem zboru, na začetku novembrske redne seje. Predsednica preiskovalne komisije Mojca Šetinc Pašek je pred predajo vabila namreč poudarila, da se Magyar ni odzval vabilom in ni dvignil pošte.

Po potrditvi dnevnega reda današnje četrte redne seje državnega zbora (DZ) je še pred prvim postavljenim poslanskim vprašanjem poslanka Gibanja Svoboda (GS) ter predsednica preiskovalne komisije DZ Mojca Šetinc Pašek podala postopkovni predlog. Kot je poudarila, je med prisotnimi v državnem zboru tudi Janez Magyar, ki so ga minuli teden vabili na zaslišanje, saj je bil določen za pričo pred preiskovalno parlamentarno komisijo.

“Ker ni dvigoval pošte, čeprav smo videli, da je ta prispela, bi ga povabili na naslednje zaslišanje, ki je 9. decembra v državnem zboru,” je poudarila Šetinc Pašek in Magyarju predala vabilo na zaslišanje.

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič (GS) je ob tem kolegici poslanki iz Gibanja Svoboda izrekla opomin, saj je zlorabila postopkovni predlog, ki ni namenjen temu. Poslanca največje opozicijske stranke Magyarja pa je pozvala, naj dviguje pošto, saj je vsak državni funkcionar dolžan to storiti. “Temu, da funkcionarji ne dvigujejo pošte, smo že bili priča. To je zavržno in sramotno,” je poudarila predsednica državnega zbora ter dodala, da bi morali biti državni funkcionarji zgled. “Nedvigovanje pošte je praksa, za katero vemo, kdo jo je uvedel,” je še zaključila predsednica državnega zbora.

Da gre za zlorabo postopkovnega predloga, je pritrdila tudi vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec, je pa dodala, da je to, kdo kdaj dviguje pošto, “njegova osebna stvar”. “Kolega Janez Magyar je danes dvignil pošto, tako da je bil vaš manever storjen z nekim drugim namenom, ne s tem, da izročite vabilo,” je poudarila Godec in dodala, da je Šetinc Pašek s tem želela le javno izpostaviti in ožigosati poslanca SDS. Predsednici preiskovalne komisije je še očitala, da komisije ne vodi tako, kot je treba ter je zakonsko in poslovniško določeno.

Tudi poslanec največje opozicijske stranke Magyar je protestiral proti načinu predaje vabila ter dodal, da se je ob vsej pošti, ki jo prejme, morda prvotno vabilo izgubilo oziroma založilo. Prisotne je pozval, naj se iz parlamentarne razprave izključijo tovrstne zlonamerne in politične manipulacije, ki se jih je “sedaj poslužila predsednica preiskovalne komisije”.

Spomnimo, poslanec SDS Janez Magyar je bil za pričo pred preiskovalno komisijo pozvan pred dobrim mesecem dni na zaprti seji preiskovalne komisije DZ glede sumov nezakonitega financiranja političnih strank. Na podlagi pridobljene dokumentacije se je namreč komisiji izrisal sum, da naj bi v času kampanje za volitve v DZ nekatera občinska podjetja iz občin, ki jih vodijo župani iz vrst SDS, načrtno financirala podjetja, ki so predmet preiskave.

Zatem ko je predsednik vlade na novembrski redni seji odgovoril na vsa poslanska vprašanja, je poslanec SDS Magyar podal še en postopkovni predlog. Kot je poudaril, ga je poslanka stranke Gibanje Svoboda s storjenim manevrom diskreditirala “pred vsemi ministri, poslanci in svetovno javnostjo”, zato je zahteval, da se mu Šetinc Pašek javno opraviči ter da ovojnico z nepopolnim naslovom in nazivom, ki mu jo je predala na začetku seje, sama odstrani.

Šetinc Pašek je v odgovoru pojasnila, da se mu ne namerava opravičiti, saj je vabilo na njegov domači naslov prišlo že minuli teden in ga izrecno ni nameraval dvigniti. Magyar je nato napovedal, da bo zaradi diskreditacije, ki je je bil deležen, uporabil vse pravne možnosti. Odzval pa se je tudi njegov poslanski kolega Žan Mahnič, ki je bil pred mesecem dni prav tako pozvan za pričo pred preiskovalno komisijo. Šetinc Pašek je pozval, da naj v prihodnje vabila pošlje tudi v državni zbor, saj je med tednom zaradi službenih obveznosti pogosto v poslanskem stanovanju. Šetinc Pašek je zatem zapustila sejo DZ.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje