Neskončna pogorišča po uničujočem ognju in gasilci “na dopustu” (VIDEO)

N1 video 22. Jul 202216:09 > 18:18 0 komentarjev

Prizori z okolice Nove vasi pričajo o uničujočih razsežnostih tamkajšnjih požarov. Ob cesti še vedno gorijo gozdnate površine, v ozračje se dviga gost dim. Za ognjem, ki ga je množici prostovoljnih gasilcev – aktivno jim pomagajo tudi domačini – že uspelo pogasiti, pa je ostalo požgano rastje, ovito v siv in črn pepel. "Smo že kar utrujeni," je za N1 priznal prostovoljni gasilec s ptujskega območja Dušan Fric. Na terenu je od dveh ponoči, počitek pa ga čaka šele ob 20. uri, ko ga bo nadomestila nova izmena. Za to, da lahko pomaga pri gašenju največjega požara v zgodovini Slovenije, koristi svoj letni dopust. Popoldne ga je dosegla vest, da si lahko obeta nadomestilo.

Ekipa N1 je že od jutra na Krasu, kjer se gasilci že osmi dan spopadajo z največjim požarom v zgodovini Slovenije. O uničujočih razsežnostih požara pričajo tudi posnetki z območja Nove vasi. Ob cesti še vedno gorijo gozdnate površine, visoko v zrak se dviga gost in temen dim. Na mestih, kjer je požar že pogašen, pa so ognjeni zublji za sabo pustili požgano rastje, ki je zdaj ovito v siv in črn pepel.

Prebivalec Nove vasi Mirko Godnič je za N1 opisal, kaj je doživljal v zadnjih dveh dneh, odkar je stekla evakuacija tudi iz njegove vasi. Zadnja dva dneva sta bila po njegovih besedah “kar pestra”. Kot smo poročali, so bili že v sredo evakuirani prebivalci Nove vasi, Hudega Loga, Sel na Krasu in Korit na Krasu. 

“Požar je ušel iz Italije in prišel gor na slovensko stran. Kadar požar preide sem na Kras, dobi zaradi vetra velike razsežnosti,” je opisal. “Požar smo domačini in velika večina gasilcev ukrotili, ampak nam je ušel naprej proti Kostanjevici. Vasi pa smo obvarovali,” je opisal. Dodal je, da je bil cilj ekip na terenu ravno ta: omejiti požar na gozdove in preprečiti, da bi se razširil neposredno v vasi.

“To nam je uspelo,” je dodal.

Domačini gasilcem, med katerimi je veliko prostovoljcev, aktivno pomagajo. Kot je opisal prebivalec Nove vasi Godnič, lahko namreč h gašenju požarov močno pripomorejo, saj so na zahtevnem terenu domači. “Predvsem je to pomembno, da domačini – ker poznamo lokalni teren – gasilcem točno povemo, kako potekajo poti in vzporedne poti, da lahko pridejo v čim krajšem času do požarišča in da se ta požar čim hitreje lokalizira,” je opisal. 

V boju s požarom v bližini Nove vasi pomaga tudi prostovoljni gasilec s ptujskega območja Dušan Fric. Na terenu je že od dveh ponoči, delal pa bo do približno 20. ure, ko se bo odpeljal nazaj do doma, na terenu pa ga bo nadomestila nova izmena. Kot je opisal, so do tega trenutka že precej utrujeni, k čemur močno pripomorejo tudi visoke temperature ozračja.

“Gašenje poteka le šest metrov od cestišča, toliko, da se požar zameji,” je opisal prostovoljec, ki za to, da na Krasu lahko pomaga, koristi svoj letni dopust. “Zdaj imamo tako ali tako kolektivni dopust, tako da ni problema,” je odgovoril na vprašanje o tem, kako na njegovo prostovoljno aktivnost gleda njegov delodajalec.

Vlada je, kot je že večkrat v zadnjih dneh obljubil premier Robert Golob, pozno popoldne sklenila prostovoljnim gasilcem, ki se borijo z ognjeno stihijo na Krasu, izkazati hvaležnost z denarnimi nadomestili. Kakšna ta so, si lahko preberete tukaj.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!