Prostovoljec v zbirnem centru za N1: Bilo je hudo, praktično nisi mogel dihati

N1 video 20. Jul 202221:55 > 22:27 0 komentarjev

"Praktično nisi mogel dihati, vsak okna smo imeli zaprta. Ne vem, kako so preživeli tam dol v Mirnu," je za N1 opisal predstavnik Športnega društva Kagho Bilje Ivan Velikonja, ki je sodeloval pri organiziranju zbirnega centra za prebivalce, ki so bili v sredo zaradi dima preventivno evakuirani iz svojih domov v okoliških krajih.

Kot smo poročali, so se prebivalci iz dela Mirna, ki so bili v sredo popoldne zaradi obsežnega dima, ki se je širil iz bližnjega požara, preventivno evakuirani, zvečer lahko vrnili v svoje domove, prav tako so se v domove lahko vrnili prebivalci Sel na Krasu, Hudega Loga, Korit na Krasu in Nove vasi.

Zanje je bilo sicer poskrbljeno v Športnem društvu Kagho Bilje, kjer so iz nemudne potrebe uredili zbirni center, v katerem bi evakuirani prebivalci iz bližnjih naselij in mest lahko prespali. Kot je za N1 dejal predstavnik društva Ivan Velikonja, so se organizirali le v nekaj minutah. “Nas so poklicali, da bo tukaj zbirno mesto za Miren, Kostanjevico in Kras na splošno. V petih minutah smo se zbrala vsa društva, kar jih je v Biljah, in je bilo rešeno,” je opisal.

Kot pravi, se je v zbirnem centru zbralo okrog petdeset ljudi, pričakovali pa so prihod še enega avtobusa prebivalcev, ki pa ga na koncu ni bilo. “Videti je, da so prenočitev dobili pri svojcih,” je predvideval. “Nekaj se jih je vrnilo v Miren, nekaj jih je šlo k svojcem, izgleda, da ne bo prenočil nihče,” je dodal, kljub temu je bilo v zbirnem centru vse pripravljeno za prenočitev množice ljudi. Kot pravi Velikonja, so jim pripravili veliko pijače, ki jo je priskrbela občina, pa tudi donatorji. “Mi smo bili le koordinatorji, da smo te reči pripravili in spravili.”

Velikonja sicer opisuje, da je bilo, ko je požar najmočneje gorel, zares hudo. “Praktično nisi mogel dihati, vsak okna smo imeli zaprta. Ne vem, kako so preživeli tam dol v Mirnu … Tam pa je bilo še hujše, že tukaj je bilo hudo,” je opisal za N1.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!