Prvič v zgodovini civilisti v Zemljino orbito

N1 video 13. Sep 202114:17 > 16:02

Ameriško vesoljsko podjetje SpaceX bo v sredo prvič v zgodovini v Zemljino orbito poslalo posadko, sestavljeno iz samih civilistov. Štiričlanska posadka misije Inspiration 4 se bo na tridnevni polet odpravila na vesoljskem plovilu Crew Dragon.

Ameriško vesoljsko podjetje SpaceX bo prvič v zgodovini v Zemljino orbito poslalo posadko, sestavljeno le iz civilistov. Ti bodo tudi prvi vesoljski turisti, ki bodo obkrožili Zemljo.

Poleti civilistov v vesolje niso novost, nedavno sta jih izvedli že podjetji Virgin Galactic in Blue Origin, s katerim je poletel tudi njen ustanovitelj Jeff Bezos. Ti poleti Zemljine orbite niso dosegli, bili pa so tudi krajši. SpaceX bo na misiji Inspiration 4 izvedel tridnevni polet, ki bo Zemljo obkrožil vsakih 90 minut.

Posadko štirih civilistov bo vodil Jared Isaacman, generalni direktor podjetja Shift4 Payments. Poleg njega bodo v vesolje leteli še Hayley Arceneaux, Sian Proctor in Chris Sembroski. Med poletom bodo izvedli nekaj eksperimentov, polet pa bodo izkoristili tudi za dobrodelno akcijo za pediatrično bolnišnico.