Ko Slovenija stopi skupaj, ni nič nemogoče (VIDEO)

N1 video 22. Jul 202214:51 > 16:16 1 komentar

Ekipa N1 je obiskala začasni logistični center v Opatjem selu, kjer ekipe na terenu, pa tudi krajane, ki so iz vasi, ki se jim je požar približal, preventivno evakuirali, oskrbujejo s hrano in vodo. Zanje so postavljeni tudi šotori z začasnimi ležišči, kjer si lahko ekipe po več dnevih trdega dela vsaj malo odpočijejo. Vodo, sendviče in drugo gasilcem odvažajo tudi na teren. Pomoč prihaja z vseh strani, Slovenija je res stopila skupaj, pripovedujejo predstavniki Civilne zaščite Miren-Kostanjevica, ki vodijo ta logistični center. Le dve uri po obisku N1 v logističnem centru sta se ogenj in dim nevarno približala tudi lokaciji logističnega centra, tako hitro se na Krasu situacija spreminja.

Gasilci se s požarom na goriškem delu Krasa borijo že osmi dan. Ekipa N1 je obiskala začasni logistični center v Opatjem selu, kjer ekipe na terenu, pa tudi krajane oziroma vaščane, ki so bili preventivno evakuirani iz bližnjih krajev, oskrbujejo s hrano in vodo. “Tukaj oskrbujemo gasilce na terenu s sendviči in vodo, pa tudi vaščane in krajane, ki so začasno evakuirani zaradi razmer, ki so v vasi,” je za N1 opisal poveljnik Civilne zaščite Miren–Kostanjevica Dean Bizjak.

Poveljnik civilne zaščite pravi, da je naloga ekip na terenu te dni kar zahtevna. “Logistika od nas zahteva vse moči, da gasilcem na terenu pravočasno zagotovimo vodo in sendviče,” je dodal. 

Gasilci, ki so po več dneh boja z obsežnim požarom že konkretno izčrpani, v logističnem centru prejmejo tudi topel obrok. Na voljo so jim tudi šotori z začasnimi ležišči, kjer si lahko vsi, ki so na terenu, vsaj malo odpočijejo.

Razmere se bliskovito spreminjajo

Vsega dve uri po obisku N1 v logističnem centru, sta se ogenj in dim nevarno približala tudi lokaciji logističnega centra, tako hitro se na Krasu situacija spreminja, pristojni so odredili evakuacijo prebivalcev iz Nove vasi, Hudega Loga in Opatjega sela, kjer je tudi logistični center. Ogenj se še vedno zelo naglo širi, velika je zlasti nevarnost preskokov.

Obsežno oskrbo v logističnem centru v veliki meri krijejo z donacijami posameznikov. Veliko jih je namreč, ki v teh dneh želijo gasilcem in prostovoljcem vsaj nekako pomagati.

“Moram reči, da so ljudje zelo stopili skupaj. Imamo kar dosti donacij – ne dosti, ogromno donacij – naj si bo hrane ali pijače,” je za N1 opisal predstavnik iste civilne zaščite Adrian Marega. Dodal je, da bodo stroški reševalne akcije sicer po zadnjih informacijah vključeni v državni načrt. “Tako da akcija načeloma ni več na društvih in občinah, ampak bo šla skozi državo,” je opisal. 

V logističnem centru je živahno in na trenutke napeto, največja gneča pa nastane, ko se gasilci vračajo s terena oziroma nanj odhajajo. “Največja gneča je zjutraj, ko gredo fantje na teren, ker takrat jih zalagamo, oziroma ko se vračajo s terena, ker pridejo k nam, da bi se malo usedli, pojedli ta topli obrok, potem pa gredo počivat,” je še opisal Marega.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje