Premier Golob: Narava nam ne prizanaša, do dežja zna biti napeto vsak dan

N1 video 22. Jul 202216:36 > 18:07 0 komentarjev

Goriški del Krasa, kjer že osmi dan divja uničujoč požar, je znova obiskal predsednik vlade Robert Golob, ki je že v sredo napovedal, da bo država prizadetemu območju pomagala z interventnim zakonom. Danes je napovedal tudi finančno nadomestilo za prostovoljne gasilce, ki sodelujejo v tej akciji, to pa po njegovih besedah ne bo obdavčeno. "Gre za majhen, a pomemben izkaz hvaležnosti," je opisal Golob, ki napoveduje napete dneve, vse dokler nam narava ne bo pomagala z dežjem.

Na območju goriškega dela Krasa se gasilci že osmi dan borijo z uničujočim požarom, ki že velja za največjega v zgodovini Slovenije. Območje je znova obiskal tudi predsednik vlade Robert Golob, ki se je že v sredo v družbi evropskega komisarja za krizno upravljanje Janeza Lenarčiča v štabu civilne zaščite v Kostanjevici zahvalil vsem gasilcem, policistom, vojakom in domačinom, ki v boju z ognjenimi zublji opravljajo veliko nalogo.

Obenem je napovedal, da bo država temu posebej požarno ogroženemu področju pomagala z interventnim zakonom, ki bo opredelil obnovo nastale škode in poskrbel za preventivno investicijo, da se tovrstni požari ne bodo ponavljali. Napovedal je tudi, da bo vlada prostovoljne gasilce nagradila s posebnim finančnim nadomestilom.

“Ravnokar poteka seja vlade glede nadomestila, o katerem je bilo govora. Bil sem res presenečen, ko sem ugotovil, da morajo prostovoljni gasilci pomagati med svojimi dopusti in praktično brez kakršnegakoli nadomestila,” je v petek okrog 17. ure opisal Golob. “To nadomestilo je simbolično, ampak mislim, da je treba tudi takšno simboliko narediti,” je navedel in napovedal, da bo vlada v kratkem sprejela sklep, po katerem bodo vsi, ki sodelujejo v tej veliki akciji, vsaj v enem delu tudi finančno kompenzirani.

“Nadomestilo bo šlo preko društev zato, da ne bo obdavčeno. Da se ne bo kdo spraševal, ali bo moral potem plačevati še dohodnino,” je dodal in finančno nadomestilo opisal kot majhen, a pomemben izkaz hvaležnosti.

Kot je nekaj ur pred tem napovedal Golob, je vlada na dopisni seji v petek popoldan tudi res potrdila, da bo prostovoljnim gasilskim društvom, ki pomagajo gasiti požar na Krasu, podelila denar. Društva bodo dobila 63 evrov na dan za vsakega gasilca, ki je delal do osem ur, oziroma 94,5 evra na dan za vsakega gasilca, ki je delal več kot osem ur. Do enakih zneskov bodo na podlagi dela prostovoljcev upravičene tudi druge nevladne organizacije, ki sodelujejo pri gašenju požara na podlagi aktiviranja načrtov zaščite in reševanja ob velikem požaru v naravnem okolju. Denar bo prišel iz proračunskega sklada za razvoj nevladnih organizacij.

Kot smo poročali, prostovoljnemu gasilcu za čas intervencije sicer že zdaj ni treba vzeti dopusta, po 25. členu zakona o gasilstvu mu pripada nadomestilo plače, ki ga njegovemu delodajalcu povrne občina. Dodatno uredba določa, da mora biti nadomestilo plače v višini plače, ki bi jo prejemal, če bi delal. Pripada mu tudi povračilo stroškov na službenem potovanju.

“Za prihodnje dni pa že vidimo, da ne bo počitka. Če smo še pred dvema dnevoma nekako upali, da se bodo stvari umirile same od sebe, nam narava ne prizanaša in do dežja zna biti napeto vsak dan posebej,” je premier Golob opisal dramatično stanje na terenu in dodal, da bodo vse ekipe morale v prihodnje vložiti še dodatne napore v to, da bodo določene gozdne odseke vnaprej pripravile in jih na ta način zaščitile.

“Brez tega bo požar praktično nemogoče ustaviti,” je opisal.

Golob je dodal, da bo gašenju požara iz zraka kmalu pomagal tudi kanader s Hrvaške, ki je nekaj minut kasneje tudi priletel. Izkazalo se je namreč, da je gašenje iz zraka v tem trenutku najbolj učinkovito. “Poskušali se bomo koordinirati s sosednjimi državami, da bo v soboto zjutraj – še preden bo klic na pomoč zares nujen – podpora iz zraka že tukaj na terenu,” je napovedal premier. 

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!