Posnetki dramatičnega petkovega popoldneva na Krasu (VIDEO)

N1 video 22. Jul 202217:07 > 23. Jul 2022 07:04 0 komentarjev

Požar na Krasu še vedno divja, v petek popoldan se je znova razplamtel in se nevarno približal več naseljem na Krasu. Samo v petek so morali znova evakuirati več sto ljudi. Snemalec N1 Denis Sadiković je v objektiv kamere ujel prizore gašenja besnečih ognjenih zubljev.

Razmere na Krasu se iz minute v minuto spreminjajo. Na območjih, kjer je bilo še pred kratkim mirno, se je v petek popoldan razplamtel požar.

požar kras požar kras
Denis Sadiković/N1
požar kras požar kras
Denis Sadiković/N1
požar kras požar kras
Denis Sadiković/N1
požar kras požar kras
Denis Sadiković/N1
požar kras požar kras
Denis Sadiković/N1
Požar na Krasu Požar na Krasu
Borut Živulovič/ BOBO

Kot je v petek že povedal minister za obrambo Marjan Šarec, so razmere skrajno resne, nevarnost pa predstavljajo predvsem preskoki ognja in prav to se od zgodnjega petkovega popoldneva tudi dogaja.

Ogenj se je v petek pozno popoldan približal Renčam, zato so odredili evakuacijo iz več krajev (Vrtoče, Merljaki, Martinuči, Žigoni, Vinišče, Mohorini in Oševljek), prebivalcem ostalih krajev v bližini pa so naročili, naj bodo v pripravljenosti. Pred tem je bila zaradi širjenja požara odrejena evakuacija prebivalcev iz štirih krajev, in sicer Vrtoče, Opatjega sela, Nove vasi in Hudega Loga. Skupno je bilo samo v petek svoje domove primorano zapustiti več sto ljudi.

Na terenu je bilo 960 gasilcev, prišel je tudi hrvaški kanader. Pomoč iz zraka je nudilo tudi 11 helikopterjev in letalo Slovenske vojske Pilatus.

Vlada bo prostovoljnim gasilskim društvom, ki sodelujejo pri gašenju požara na Krasu, podelila denar. Dobila bodo 63 evrov na dan na gasilca, ki je delal do osem ur, oziroma 94,5 evra na gasilca, ki je delal več kot osem ur.

Posnetke gašenja iz zraka si lahko ogledate v videu na vrhu članka.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!