Zdravniki v bolnišnicah precepljeni skoraj 90-odstotno

Koronavirus 30. Avg 202114:40 > 08. Sep 2021 17:13 1 komentar
zdravniško osebje, precepljenost, koronavirus
Žiga Živulović jr./BOBO

Po podatkih, ki so jih Zdravniški zbornici Slovenije posredovali bolnišnice ter ljubljanski in mariborski univerzitetni klinični center, so zdravniki v bolnišnicah precepljeni 89,4-odstotno. Podatek zajema 12 bolnišnic, v katerih skupno dela 3.571 zdravnikov.

“Podatki zgovorno kažejo na to, da se za cepljenje najbolj odločajo ljudje, ki o cepljenju, tako varnosti kot učinkovitosti in pomenu za družbo, po strokovni plati vedo največ,” so sporočili z Zdravniške zbornice Slovenije.

100-odstotno so zdravniki precepljeni v Bolnišnici Topolšica, skoraj 100-odstotno pa v Splošni bolnišnici Celje, kjer je cepljenih 99,4 odstotka vseh zdravnikov. Več kot 90-odstotno so zdravniki precepljeni v UKC Maribor (91,5 odstotka), na Onkološkem inštitutu (91 odstotkov), v Splošni bolnišnici Brežice, kjer je precepljenost 95-odstotna, 94-odstotno pa so precepljeni zdravniki Splošne bolnišnice Slovenj Gradec.

Tudi v največji zdravstveni ustanovi v državi, v ljubljanskem univerzitetnem kliničnem centru, kjer dela več kot 1.300 zdravnikov, je precepljenost zelo visoka, in sicer 87-odstotna. “Pri tem je treba upoštevati, da so v ta podatek v UKC Ljubljana vključeni vsi zdravniki, torej tudi tisti, ki so na dolgotrajni bolniški ali na porodniškem dopustu, medtem ko pri večini drugih bolnišnic, od katerih smo pridobili podatke, vanje dolgotrajno odsotni zdravniki oziroma zdravnice niso všteti,” pojasnjujejo na Zdravniški zbornici Slovenije.

UKC Ljubljana, koronavirus
Žiga Živulovič jr./BOBO

Kjer je precepljenost nižja, je veliko zdravnikov prebolevnikov

Kot so pojasnili v bolnišnicah, v katerih je precepljenost zdravnikov nižja od povprečja, so med zdravniki, ki še niso cepljeni, večinoma tisti, ki so koronavirusno bolezen preboleli. V Splošni bolnišnici Novo mesto, kjer je cepljenih 80 odstotkov zdravnikov, je tako, če k temu številu prištejemo še zdravnike prebolevnike, skupno zaščitenih 86 odstotkov.

“Vodstva slovenskih bolnišnic ob tem znova prosijo vse prebivalce in prebivalke, da zaupajo medicinski stroki in se, če še niso zaščiteni pred covidom-19, čim prej cepijo. Tako bodo zavarovali sebe pred morebitnim težjim potekom bolezni in hkrati omogočili, da bolnišnice ne bodo preobremenjene z bolniki zaradi covida-19 ter bodo tako lahko po programu oskrbele vse druge bolnike, ki prav tako potrebujejo bolnišnično obravnavo,” še poudarjajo v Zdravniški zbornici Slovenije.

Če se ponovita drugi ali tretji val, bodo pacienti znova čakali

Tudi strokovni direktor mariborskega univerzitetnega kliničnega centra dr. Matjaž Vogrin opozarja, da smo že priča četrtemu valu, število hospitaliziranih bolnikov pa se v zadnjih tednih eksponentno veča. “V naši ustanovi je v tem trenutku precepljenih približno 66 odstotkov zaposlenih, med zdravniki pa je delež kar 92-odstoten. Četrti val, ki prihaja, je lahko zelo velik ali ne tako zelo velik. Edini ukrep, ki je pravzaprav na voljo pri uravnavanju tega, je število cepljenih ljudi,” je jasen Vogrin.

Dodal je, da bodo morale, če se bo ponovil scenarij iz drugega ali tretjega vala epidemije, bolnišnice skrbeti le za covidne bolnike ter bodo lahko izvajale le urgentno službo ter skrbele za onkološke paciente. Vsi ostali pa bodo morali počakati.

V četrtem valu bodo zbolevali predvsem mladi

“Zavedati se moramo, da je pomemben prav vsak dan, saj smo že v četrtem valu epidemije, ko zbolevajo predvsem mladi, sicer zdravi odrasli in tudi mladostniki,” pa je pojasnila v. d. strokovne direktorice SB Slovenj Gradec dr. Natalija Krajnc. V slovenjgraški splošni bolnišnici so zato že na začetku avgusta organizirali prvi odprti cepilni dan za skupino otrok nad 12. letom starosti.

Tudi v Splošni bolnišnici Brežice imajo velik delež cepljenih. Od 60 zdravnikov jih je cepljenih 57, kar predstavlja 95-odstotno precepljenost. Med vsemi zaposlenimi pa je cepljenih 74,9 odstotka zdravstvenih delavcev. Za vse, ki še vedno niso cepljeni, pa so organizirali tudi obvezno izobraževanje, kjer med drugim opozarjajo na pomen precepljenosti uslužbencev v zdravstvu prav zaradi dela z najbolj ranljivimi skupinami prebivalstva.

V Sloveniji imamo od skupno 4.038 zdravnikov, ki so zaposleni v bolnišnicah, 65 specialistov infektologije, ki prvenstveno skrbijo za covidne bolnike. Še dodatno je v Sloveniji na intenzivnih oddelkih, ki so bili v velikem deležu spremenjeni v covidne intenzivne enote, zaposlenih 70 specialistov intenzivne medicine. Skupaj je tako ključno breme skrbi za bolnike, ki zaradi covida-19 v Sloveniji potrebujejo bolnišnično oskrbo in intenzivno nego, neposredno na 100 do največ 135 zdravnikih specialistih, ki jim v timih in po potrebah pomagajo oziroma sodelujejo še drugi specialisti, so še pojasnili na Zdravniški zbornici Slovenije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje