Odjek eksplozij se je slišal do Ljubljane

Podkast 01. Apr 202405:45 1 komentar

Pretresljivi zapisi s fronte, odjeki eksplozij, ki so se slišali do Ljubljane, in trpljenje, ki je vrezano v skale in v našo družbo. Intimna zgodovina prve svetovne vojne na naših tleh odzvanja v vseh današnjih vojnah po svetu in v tem pogovoru. Kako iz smrti in vojne nastane pot miru?

Kaj se je dogajalo na soški fronti? Kakšni so bili življenje, trpljenje in smrt na bojni črti, ki je dobesedno zarezala v naše kraje? Kako so živeli v zaledju? Kaj je bilo z begunci? Kaj pripoveduje knjiga Zgodbe na Poti miru, ki je izšla pred letom dni in v kateri so zbrana pričevanja vojakov na tej poti? Kakšna je Pot miru? Mir narave in grozljivost vojne se spajata v spomin in opomin.

V pogovoru o vsem tem slikovito pripovedujejo Željko Cimprič, dolgoletni kustos in eden od ustanoviteljev Kobariškega muzeja in Fundacije Poti miru v Posočju; dr. Petra Svoljšak, zgodovinarka, specialistka za prvo svetovno vojno in predstojnica Zgodovinskega inštituta Milka Kosa; ter Maša Klavora, direktorica Fundacije Poti miru.

“Kot da bi obstajale tovarne, v katerih se izdeluje ljudi”

Željko Cimprič
Željko Cimprič (Foto: Denis Sadiković/N1)

Željko Cimprič z besedami enega od vojakov, ki nikoli ni bil v šoli in se je šele naučil pisati, ponazori, kaj se je dogajalo. “In pravi: Z vojaki se ravna, kot da bi obstajale tovarne, v katerih se izdeluje ljudi, kot izdelke. Nikoli ni bil v šoli. Mislim, da bi katerikoli intelektualec težje pojasnil to, kot je takrat on pojasnil usodo vojakov.”

“Moramo dati glas človeku”

Petra Svoljšak
dr. Petra Svoljšak /Foto: Denis Sadiković)

Dr. Petra Svoljšak v pogovoru večkrat izpostavi pomen teh zapisov. “Človeško trpljenje je neizmerno in mi moramo, jaz osebno, pa sem zgodovinarka po stroki, temu preprosto dati glas. Človeku.”

Šok ob trpljenju, kontrast vojne in čudovite narave

Maša Klavora
Maša Klavora (Foto: Denis Sadiković)

Maša Klavora ob opisu Poti miru: “Je ta kombinacija šoka, ob tem, ko obiskovalci izvejo, kakšna vojna je tu potekala, kaj je za njo ostalo, koliko mrtvih, koliko ranjenih … in seveda, na drugi strani kontrast izjemne narave, razgibanosti terena, miru danes.”

Celoten pogovor o soški fronti, zapisih vojakov, Poti miru in sporočilih, ki bi jih morali slišati, poglejte ali poslušajte v zgornjem videu. Pogovor je dolg dobro uro. Spodaj pa vam za poslušanje ali ogled priporočamo še nekatere druge pogovore iz naše rubrike N1 podkast:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje