“Ljudje okoli Tine Gaber dobivajo moč na Gregorčičevi”

Podkast 16. Mar 202405:40 15 komentarjev

"Golob postaja politik, učna ura je kratka in razmeroma mučna," pravi dr. Samo Uhan. Z njim, Janjo Božič Marolt in Anžetom Božičem analiziramo zadnje komunikacijske manevre predsednika vlade Roberta Goloba, odhode pomembnih žensk iz njegovega kroga, napovedan miting SDS, referendume na obzorju, javnomnenjska gibanja ter Kučanove in Janševe besede na dan, ko sta bila v istem prostoru, a ne skupaj.

Kaj se dogaja s komunikacijo predsednika vlade Roberta Goloba? Kako analitiki vidijo zadnje komunikacijske poteze vlade? Kakšen je tu vpliv Golobove partnerke Tine Gaber? In zakaj še vedno nimamo odgovora na vprašanje, ali ima s stranko Gibanje svoboda sklenjeno pogodbo za svetovanje?

Prav je, da premier nagovarja en del populacije tudi prek Instagrama, pravi dr. Samo Uhan. Ampak za razliko od nekdanjega predsednika države Boruta Pahorja, “kralja Instagrama”, kot pravi Uhan, bo imel Robert Golob tu, karkoli bo naredil, zelo težko nalogo.

Ne gre le za način komuniciranja in izbiranje medijskih kanalov, ampak je pomembna tudi vsebina, ki jo kot politik komuniciraš, opozarja Janja Božič Marolt. “Pomembni sta vsebina in notranja usklajenost. To je osredotočenost …”

“Zasebno se prepleta s službenim”

Anže Božič pri vprašanjih nove komunikacijske strategije opozarja, da je treba biti pozoren tudi na neformalno moč in neformalen vpliv. “Tu se ogromno zasebnega prepleta s službenim in tudi ljudje okoli Tine Gaber dobivajo moč na Gregorčičevi.” PR-ovka, ki se spozna s Tino Gaber, postane pomembna, ponazori Božič.

Kaj pa slovesa pomembnih žensk iz Golobovega kroga? Božič izpostavi razliko med dvema odhodoma. Petre Škofic (šefice kabineta predsednika vlade) in Vesne Vuković (generalne sekretarke stranke)?

Škofic je bila gate-keeper in človek, ki ne kima šefom, zamenjana pa v imenu neke optimizacije. A optimizacija na slabše ni optimizacija. Poleg tega je “Petra Škofic zapirala vrata vdoru influenserstva, instagrama in vplivu Tine Gaber,” opozarja Božič. Tandem Golob-Vuković se je pa zdel eden trdnejših tandemov v slovenski politiki. Proti Vesni Vuković je prihajalo, razlaga Božič, veliko kritik od ljudi od zunaj, ki so delali z Golobom, a se ji Golob nikakor ni želel odpovedati, potem pa je odstopila sama.

Petra Škofic, Robert Golob, Vesna Vuković (Fotomontaža: N1)

Sociolog, direktorica Mediane in novinar

Janja Božič Marolt je strokovnjakinja za merjenje javnega mnenja, direktorica Mediane, ki opravlja raziskave. Samo Uhan je doktor socioloških znanosti s Fakultete za družbene vede in Centra za raziskovanje javnega mnenja in množičnih komunikacij. Anže Božič je že vrsto let novinar za področje notranje politike na POP TV in dobro pozna razmere na političnem prizorišču in ozadja političnega dogajanja. Z njimi smo analizirali zadnja politična dogajanja, rezultate javnomnenjskih raziskav, kanale političnega komuniciranja in možnosti prihodnjega dogajanja v državi.

Novi obraz levice, velika koalicija, kratki stiki in streljanje KPK v koleno

Pogovor z Janjo Božič Marolt, Uhanom in Božičem smo posneli v petek popoldne. Poslušate ali gledate ga lahko v posnetku na vrhu strani. V pogovoru pa boste izvedeli še:

  • zakaj Goloba skrbi, kaj bo naredila Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) in kako se KPK ob tem “sam strelja v koleno”
  • kako Samo Uhan in Janja Božič Marolt komentirata četrtkove izjave nekdanjega predsednika države Milana Kučana o raziskavah javnega mnenja, ki so po njegovem mnenju “odslikava javnega mnenja ali pa delajo javno mnenje”. O tem se je v podkastu razvila burna debata
  • o napovedi Janeza Janše, da bodo junijske evropske volitve referendum o delu Golobove vlade
  • o zborovanju SDS: ali bo mobiliziralo volilce SDS in kako bo vplivalo na širšo populacijo
  • ali je finančni minister Klemen Boštjančič lahko novi obraz levice, ki bi zamenjal Goloba
  • ali so zdravniki zaradi Fidesa izgubili podporo javnosti v stavki
  • kaj se zgodi, ko na ulice mest pridejo kmetje s svojo mehanizacijo
  • ali je Levica propadel projekt, kot trdijo tisti člani, ki so iz nje zdaj izstopili
  • kako med SD in Gibanjem svoboda prihaja do kratkih stikov
  • ali je možna velika koalicija in kje jo lahko vidimo
Žiga Živulović jr./BOBO

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje