Britanski obveščevalci: Ruska vojska si je skupino Wagner uspešno podredila

Svet 01. Feb 202417:49 0 komentarjev
poslopje skupine Wagner
Igor Russak/REUTERS

Ruska nacionalna garda je v svoj prvi prostovoljni korpus vključila tri nekdanje enote najemniške skupine Wagner, je na omrežju X objavilo obrambno ministrstvo Združenega kraljestva. Po oceni Londona to pomeni, da so si ruske oblasti uspešno podredile skupino, katere pokojni vodja Jevgenij Prigožin je lani vodil kratkotrajno vstajo proti Moskvi.

Kot je na omrežju X zapisalo obrambno ministrstvo, bo ruska nacionalna garda novoustanovljen korpus, ki ga tvorijo nekdanji plačanci Wagnerja, verjetno napotila v Ukrajino in Afriko. Pripadnikom korpusa naj bi ponudila pogodbe za šestmesečno služenje v Ukrajini in devetmesečno služenje v Afriki.

Po navedbah ministrstva je ruski predsednik Vladimir Putin zakon, ki nacionalni gardi omogoča vzpostavitev prostovoljnih enot, podpisal 25. decembra lani. Vključitev nekdanjih enot Wagnerja v nacionalno gardo po oceni Londona pomeni, da si je Moskva uspešno podredila nekdanjo najemniško vojsko.

Drugi Wagnerjevi plačanci so namreč medtem prestopili v redno rusko vojsko ali pa so svojo službo opustili, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Jevgenij Prigožin je avgusta lani umrl v strmoglavljenju letala na poti iz Moskve v Sankt Peterburg, v katerem je življenje izgubilo vseh deset ljudi na krovu. Da je bil med njimi tudi vodja Wagnerja, so preiskovalci potrdili s pomočjo genske analize. Oktobra je nato Putin sporočil, da so na na truplih odkrili delce eksploziva. Podrobnosti ni podal.

Pred tem je 24. junija Prigožin po mesecih napetosti med skupino Wagner in ruskim vojaškim vodstvom glede vojne v Ukrajini sprožil upor proti Moskvi, ki pa se je končal še isti dan – domnevno po posredovanju beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka.

Vse dotlej je imela skupina Wagner ključno vlogo pri ruski invaziji na Ukrajino, delovala pa je tudi v Siriji in več afriških državah.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!