Ruske oblasti: potrjujemo, da je Jevgenij Prigožin mrtev

Svet 27. Avg 202313:44 > 13:49 3 komentarji
Slika pokojnega šefa Wagnerja Jevgenija Prigožina
PROFIMEDIA

Ruski preiskovalci so z genetsko analizo identificirali vseh deset trupel potnikov, ki so umrli v strmoglavljenju Wagnerjevega zasebnega letala. Potrdili so, da je med umrlimi tudi vodja najemniške vojske Jevgenij Prigožin.

Genetske analize trupel ruske preiskovalne skupine so potrdile smrt vodje Wagnerja Jevgenija Prigožina. Kot piše BBC, so preiskovalci ugotovili, da se ugotovljene identitete vseh desetih žrtev letalske nesreče ujemajo s seznamom potnikov letala.

Zasebno letalo, ki je bilo nekoč v lasti slovenskega letalskega podjetja Linxair, je minulo sredo strmoglavilo v regiji Tver severozahodno od Moskve. Poleg šefa najemniške vojske Prigožina je bilo na krovu še šest potnikov in trije člani posadke. Med prvimi sta bila tudi soustanovitelj Wagnerja Dmitrij Utkin in Prigožinov dobri prijatelj ter sodelavec Valerij Čekalov. Tudi preostali štirje potniki naj bi bili tako ali drugače povezani z Wagnerjem.

Takoj po strmoglavljenju so nekateri izrazili dvome v navedbe, da je med umrlimi tudi Prigožin. Šefa Wagnerja so namreč pred leti že razglasili za žrtev letalske nesreče. Leta 2019 so ga po strmoglavljenju letala v Kongu uvrstili med umrle, Prigožin pa se je tri dni kasneje pojavil pred televizijskimi kamerami. Na koncu se je  izkazalo, da z omenjenim letalom sploh ni potoval.

Še vedno pa vztrajajo špekulacije, da strmoglavljenje letala ni bila nesreča ter da za vsem skupaj stoji ruski državi vrh s predsednikom Vladimirjem Putinom. To je v svojih prvih izjavah nakazal tudi ameriški predsednik Joe Biden. V Kremlju so vse obtožbe o vpletenosti označili za popolno laž. “Seveda te špekulacije na Zahodu izvirajo z določenega zornega kota. Vse je popolna laž,” je komentiral tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Značke skupine Wagner
PROFIMEDIA

Marsikdo se sedaj sprašuje, kaj se bo zgodilo z najemniško vojsko Wagner, ki tudi po umiku iz Ukrajine deluje v Afriki in na Bližnjem vzhodu. Kot vse kaže, si jih ruski vrh želi vključiti v redne vojaške vrste. Že v začetku poletja je obrambno ministrstvo najavilo, da morajo najemniki in prostovoljci z njimi obvezno skleniti pogodbo. To je bil kasneje tudi eden od razlogov, da je Prigožin s svojimi borci začel t. i. pohod na Moskvo, ki je zapletel odnose s predsednikom Putinom.

Nov namig, da bi Kremelj izkušene Wagnerjeve borce žele pridobiti v svoje roke, pa smo dobili minuli petek. Vladimir Putin je le dva dni po strmoglavljenju zasebnega letala in Prigožinove smrti podpisal odlok, ki za najemnike uvaja obvezno zaprisego. Wagnerjevci, pa tudi drugi najemniki in prostovoljci, bodo morali odslej tudi uradno obljubiti zvestobo Rusiji in pokornost najvišjim vojaškim poveljnikom.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje