Hekerji z lažnimi oglasi o rabljenem avtu napadli veleposlaništva v Ukrajini

Svet 12. Jul 202309:28 > 09:39 1 komentar
REUTERS (Lažni oglas hekerjev)

Hekerji, za katere sumijo, da delajo za rusko zunanjo obveščevalno službo, so več deset diplomatov na veleposlaništvih v Ukrajini targetirali z lažnim oglasom za rabljen avtomobil, in sicer z namenom, da bi vdrli v njihove računalnike, je po navedbah Reutersa razvidno iz poročila podjetja za kibernetsko varnost.

V poročilu raziskovalnega oddelka Unit 42 podjetja Palo Alto Networks, objavljenim v sredo, piše, da je bila “obsežna vohunska dejavnost usmerjena na diplomate, zaposlene na 22 od 80 tujih predstavništev v Kijevu.”

Po pisanju tiskovne agencije Reuters je sredi aprila diplomat poljskega ministrstva za zunanje zadeve po elektronski pošti različnim veleposlaništvom poslal oglasni letak rabljenih avtomobilov znamke BMW 5.

Ta oglasni letak so prestregli in kopirali domnevno ruski hekerji, ga priredili in posredovali več tujim diplomatom v ukrajinski prestolnici.

Zlonamerna programska oprema naj bi bila skrita v albumu s fotografijami rabljenih vozil. Če bi to datoteko uporabnik odprl, bi program okužil celotno napravo.

Za prevaro naj bi stala ruska zunanja obveščevalna služba SVR, ki dogajanja ni komentirala.

Tudi 21 od 22 veleposlaništev, ki so bila tarča hekerskega napada, ni podalo komentarja. Za katera veleposlaništva je šlo, ni znano. Ni jasno niti, ali je kateri od diplomatov prevari nasedel.

Na zunanjem ministrstvu so za N1 pojasnili, da slovensko veleposlaništvo v Ukrajini teh oglasov ni prejelo.

Ob tem je tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva dejal, da “so obveščeni o dejavnosti in na podlagi analize Direktorata za kibernetsko in tehnološko varnost ugotavljajo, da ni vplivala na sisteme ali račune ministrstva”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje