Kaj ruski umik iz mesta Herson pomeni za vojno v Ukrajini?

Svet 12. Nov 202220:07 13 komentarjev
Ukrajina, Herson
Lesko Kromplitz/REUTERS

Trenutek, ko se je mesto Herson – edino glavno mesto katere od ukrajinskih regij, ki ga je Rusija zavojevala od februarja – vrnilo pod nadzor Ukrajine, so analitiki označili za novo prelomnico v vojni. Kaj odmevni umik ruskih sil iz mesta pomeni za Rusijo in kaj za Ukrajino?

Ruska vojska se je umaknila iz edine prestolnice regije, ki ji jo je uspelo osvojiti v obdobju od 24. februarja, ko je začela tako imenovano “posebno vojaško operacijo” v Ukrajini. Herson, glavno mesto istoimenske regije, je pod ruski nadzor prišel kmalu po začetku invazije, včeraj pa so po ruskem umiku vanj ponovno vkorakali ukrajinski vojaki. Ukrajinci slavijo dobljeno bitko – tako v Hersonu kot tudi drugod po državi, je razvidno s posnetkov, ki krožijo po družbenih omrežjih.

Umik ruskih sil z zahodnega brega reke Dneper oziroma mesta Herson, o kateri sta se pred televizijskimi kamerami pred dnevi strinjala ruski zunanji minister Sergej Šojgu in poveljnik enot v Ukrajini Sergej Surovikin, je “še eden od ponižujočih nazadovanj za ruskega predsednika Vladimirja Putina“, sta zapisala novinarja CNN Tim Lister in Tara John. Umik, za katerega se je Rusija odločila zaradi neustreznih možnosti za oskrbo enot na zahodnem bregu Dnepra, sta prav tako označila za “najbolj ključen vojaški moment v vojni, odkar so septembra ukrajinske sile ponovno osvojile ozemlja v severni regiji Harkov”.

Ko so zapustili zahodno polovico regije Herson, so se Rusi odrekli več tisoč kvadratnim kilometrom ozemlja – tudi, kot navaja CNN, nekaterim najboljšim kmetijskim površinam v Ukrajini, ki so jih okupirali od začetka invazije. Povedano drugače; predali so okoli 40 odstotkov površine Hersona.

Herson, Ukrajina
Lesko Kromplitz/REUTERS

Ukrajinski in ruski vojaki so zdaj pozicionirani na nasprotnih bregovih reke Dneper, pri čemer pa je pomemben podatek ta, da so možnosti za prečkanje reke zelo omejene. Najnovejši posnetki med drugim prikazujejo, da se je, tako STA, zrušil poškodovani most Antonivski, ki na območju mesta Herson vodi čez Dneper.

Rusija še vedno nadzoruje več kot polovico regije Herson

Čeprav so ruske oblasti umik iz mesta Herson javnosti predstavile kot edino preudarno idejo, je ta še vedno udarec za “posebno vojaško operacijo” Moskve v Ukrajini. Herson je namreč ena od štirih regij – poleg Zaporožja, Donecka in Luganska –, ki jih je Rusija anektirala pred tedni. Regija je prav tako ključna za zagotavljanje kopenske poti med ozemljem Rusije in polotokom Krim, ki si ga je Moskva priključila že pred osmimi leti. Ta polotok je ob umiku tudi znova na dosegu naprednega orožja, ki ga Ukrajini dobavlja Zahod.

Je pa res, še navaja CNN, da bodo Ukrajinci težko dosegli enega od svojih ciljev, tj. onemogočiti ali okrniti dobavo vode na Krim, ki tja pride prek kanala. Rusija namreč še vedno nadzoruje 60 odstotkov regije Herson oziroma območji, ki ležijo južno in vzhodno od Dnepra, vključno z obalo ob Azovskem morju.

Umik bo ruskim enotam omogočil tudi, da utrdijo svoje obrambne položaje na vzhodnem bregu Dnepra, kar bo Ukrajincem še dodatno otežilo prodor globlje v hersonsko regijo.

Med tistimi, ki so ruski umik iz mesta Herson sprejeli, je čečenski voditelj Ramzan Kadirov. Po njegovem je bila odločitev “težka, a pravilna”, pri čemer da bodo rešena življenja ruskih vojakov. Bojevanje v Hersonu da je bilo težavno, sploh zato, ker niso bile zagotovljene dobavne poti (čez reko).

Kaj vrnitev Hersona pomeni za Ukrajino?

Ukrajinci zadnje dni, kot že rečeno, slavijo vrnitev mesta Herson pod okrilje Kijeva. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je ponovni prevzem nadzora nad mestom denimo označil za “zgodovinski dan” za državo, uspeh v Hersonu pa bi lahko, tako CNN, izčrpanim ukrajinskim vojakom omogočil vsaj nekaj premora. Prav tako bo Ukrajina znova več pozornosti lahko namenila dogajanju na bojiščih v Donbasu, kjer se srditi boji nadaljujejo tako v Donecku kot Lugansku.

Doneck
Doneck (Zohra Bensemra/REUTERS)

Podobno kot pred tem v Hersonu ukrajinska vojska zdaj v Lugansku z napadi z daljše razdalje cilja ruska skladišča, železniška vozlišča in mostove. Evidentno je, piše ameriški medij, da ima med drugim boljše obveščevalne podatke z bojišč, prav tako pa tudi “taktično agilnost”, ki da je Rusom, kot vse kaže, tuja.

Kot dodaja CNN, pa je ob tem treba upoštevati dejstvo, da lahko Rusija na bojišča po izvedbi delne mobilizacije pošlje na tisoče dodatnih vojakov. Prav tako je ruska stran ukrajinski v nedavnih napadih na energetsko infrastrukturo povzročila kar nekaj škode, zaradi česar imajo ponekod po Ukrajini težave z dobavo električne energije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje