“Wagnerjevi plačanci so prilezli v Bahmut kot podgane v mišelovko”

Svet 16. Maj 202307:12 > 21:23 18 komentarjev
Zračni napadi v Kijevu
REUTERS

Iz Kijeva so zjutraj poročali o novem valu raketnih in brezpilotnih napadov. Po navedbah kijevskega župana so bili v napadih ranjeni trije ljudje in poškodovana ena večja zgradba. Ukrajinska zračna obramba je po lastnih navedbah večino raket sestrelila, njihovi ostanki pa so padli tudi na središče mesta, med drugim na živalski vrt. Poveljnik ukrajinskih kopenskih sil je medtem obiskal fronto v mestu Bahmut, kjer že mesece potekajo srditi spopadi. Ocenil je, da je mesto mišelovka za ruske sile. "Wagnerjevi plačanci so prilezli v Bahmut kot podgane v mišelovko," je dejal.

Ukrajinsko prestolnico so zjutraj pretresli napadi z raketami in droni.

Po navedbah kijevskega župana Vitalija Klička so bili v napadih ranjeni trije ljudje in poškodovana ena večja zgradba, poročajo tuje tiskovne agencije. Iz Kijeva poročajo o številnih eksplozijah in alarmih za zračni napad.

V videoposnetkih na družbenih omrežjih je mogoče videti, kako sistemi zračne obrambe sestreljujejo rakete. Oblasti prebivalce opozarjajo, naj se zaradi ostankov sestreljenih raket ne približujejo oknom.

To je osmi napad na Kijev ta mesec. Sirene so se oglasile okoli 2.30 po krajevnem času, ugasnile so se šele dve uri pozneje. Tarča napadov so bile po navedbah oblasti štiri kijevske četrti. Ukrajinska zračna obramba je večino raket sestrelila, njihovi ostanki pa so padli tudi na središče mesta, med drugim na živalski vrt.

Vodja vojaške uprave ukrajinske prestolnice Sergij Popko je napad opisal kot “največje število raket v najkrajšem času”. “Po dosedanjih informacijah je bila večina sovražnikovih ciljev v zračnem prostoru Kijeva odkrita in uničena,” je dodal po poročanju britanskega BBC.

Najnovejši napadi na Kijev se dogajajo v času, ko naj bi Ukrajino obiskal posebni kitajski odposlanec Li Hui.

Bahmut kot mišelovka za ruske sile

Poveljnik ukrajinskih kopenskih sil Oleksandr Sirski pa je danes pojasnil, da je ukrajinska vojska z aktivno obrambo uspela izvesti protinapade na več območjih v bližini Bahmuta, tako da je severno in jugozahodno od mesta ruske enote potisnila nazaj, ponekod za več kilometrov. “Čeprav ima sovražnik več sredstev, mi uničujemo njegove načrte,” je še dejal po poročanju tujih tiskovnih agencij. Več vojakom je podelil medalje.

Pozneje je namestnica ukrajinskega obrambnega ministra Hana Maljar sporočila, da so ukrajinske sile v zadnjih dneh na obrobjih Bahmuta osvobodile približno 20 kvadratnih kilometrov ozemlja. “Obenem sovražnik v določeni meri napreduje v samem Bahmutu in s topništvom popolnoma uničuje mesto,” je dodala v izjavi na družbenih omrežjih.

Vodja ruske najemniške vojaške skupine Wagner Jevgenij Prigožin pa je danes znova zatrdil, da napredujejo pri osvajanju zadnjih ulic v mestu. Objavil je videoposnetek, v katerem je na zemljevidu pokazal dele mesta, ki jih še vedno zasedajo ukrajinske enote, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V Reykjaviku začetek vrha Sveta Evrope v podporo Ukrajini

V islandski prestolnici Reykjavik se je danes začel vrh Sveta Evrope, katerega osrednji cilj je vzpostavitev registra škode, ki jo je povzročila ruska agresija na Ukrajino. V registru bi bili evidentirani dokazi, ki bi jih nato uporabili na posebnem sodišču za pregon ruskih zločinov. Ukrajinski predsednik vlade Denis Šmihal je ob prihodu na vrh dejal, da je vzpostavitev registra škode prvi korak na poti iskanja rešitev z namenom, da bi Rusija povrnila za vsa grozodejstva in škodo, ki jo je povzročila v Ukrajini. Ob tem je izrazil upanje, da bodo na koncu “ruski zločini na politični in vojaški ravni kaznovani”. Voditelje v Reykjaviku naj bi prek video povezave nagovoril tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Slovenijo na vrhu zastopa predsednica Nataša Pirc Musar.

ZDA, ki na vrhu sodelujejo kot država opazovalka, so prav tako sporočile, da podpirajo ustanovitev registra škode. “Močno upam, da se bo temu klubu pridružilo še več držav,” je na to temo dejal litovski predsednik Gitanas Nauseda. Vrha se sicer poleg voditeljev članic SE udeležujejo tudi generalna sekretarka SE Marija Pejčinović Burić, predsednik Evropskega sveta Charles Michel in predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Svet EU
PROFIMEDIA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje