Konvoj z ukrajinskimi sirotami že v Sloveniji

Slovenija 03. Maj 202211:13 > 12:56 1 komentar
Ukrajinski otroci
Fotografija je simbolična (Vir: Profimedia)

Konvoj z 20 sirotami iz Ukrajine je danes zjutraj prispel v Slovenijo. Otroci so stari od enega do sedmih let, nameščeni pa bodo v vasi Slavina blizu Postojne. Z njimi je prišlo tudi 18 spremljevalcev, ki so za otroke skrbeli že v sirotišnici v Lugansku. Med njimi so zdravniki, medicinske sestre in varuške. Spremljevalci ne bodo nastanjeni z otroki v Slavini, ampak v prostorih srednje gozdarske in lesarske šole v Postojni.

Direktorica urada za oskrbo in integracijo migrantov Katarina Štrukelj je pojasnila, da bo ne glede na to v ljudski šoli v Slavini, kjer so uredili novi dom za 20 otrok, zagotovljena 24-urna prisotnost spremljevalcev. Na vprašanje, ali ne bi bilo za tako majhne otroke, ki so bili prisiljeni zapustiti svoj dom in priti v novo, neznano okolje, bolj ustrezno sobivanje s spremljevalci, je Štrukelj odgovorila, da tudi v ukrajinski sirotišnici bivanje ni bilo tako urejeno. “Tukaj gre za strokovno osebje, to je njihova služba,” je povedala. Dodala je, da se otroci, ki jih je srečala ob prihodu v Slovenijo, počutijo dobro, so razigrani in odprti za navezovanje stikov.

Po namestitvi v novi dom jih bodo najprej pregledali pediatri. Center za socialno delo pa bo predvidoma jutri imenoval zakonite zastopnike. Otroke naj bi sčasoma vključili v vrtec in v šolo v kraju Prestranek, kako hitro se bo to zgodilo, pa Štrukelj ni želela napovedovati, saj je to odvisno tudi od tega, kaj bodo pokazali prvi zdravniški pregledi.

Psihosocialno oskrbo bo otrokom zagotavljal urad za oskrbo in integracijo migrantov, če pa se bo pokazala potreba, bodo iskali tudi zunanje izvajalce, je še povedala. Na vprašanje, kako bo zagotovljena njihova varnost, je Štrukelj odgovorila, da bo na vhodu v dom v Slavini ves čas prisotna varnostna služba. Ponovila je tudi, da bo 24 ur na dan zagotovljena prisotnost spremljevalcev otrok. Mladoletni begunci so, kot je znano, še posebej ranljiva skupina, zato je tudi država v zakonu predvidela posebno skrb pri ravnanju z njimi.

Otroci in njihovi spremljevalci prihajajo iz sirotišnice v Lugansku na vzhodu Ukrajine, a so jih ob začetku vojne preselili v Lvov na zahodu države. Pri nas bodo predvidoma zaprosili za začasno zaščito, ki pripada beguncem iz Ukrajine.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje