Meddržavno sodišče potrdilo svojo pristojnost v ukrajinski tožbi proti Rusiji

Slovenija 02. Feb 202420:32 2 komentarja
Meddržavno sodišče v Haagu
Foto: PROFIMEDIA

Meddržavno sodišče (ICJ) v Haagu je potrdilo svojo pristojnost odločanja v večjem delu ukrajinske tožbe proti Rusiji zaradi kršitev konvencije Združenih narodov o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ukrajina je omenjeno tožbo na ICJ vložila kmalu po začetku ruske invazije leta 2022.

Sodni postopek pred ICJ v tožbi Ukrajine proti Rusiji zaradi kršitev konvencije o preprečevanju in kaznovanju genocida se je začel marca 2022, manj kot mesec dni po ruski invaziji na zahodno sosedo, vendar je v njem sodelovala samo Ukrajina, medtem ko je Rusija proces bojkotirala.

Meddržavno sodišče je kmalu zatem odločilo, da mora Rusija nemudoma prenehati z izvajanjem vojaških operacij v Ukrajini, dokler ne bo znana končna odločitev sodišča. V Kremlju so poziv sodišča zavrnili in izrazili dvom v njegovo pristojnost v tem primeru.

Sodišče se je nato danes izreklo za pristojno za odločanje o veliki večini vprašanj, ki so obravnavana v ukrajinski tožbi. Izjema je trditev Kijeva, da je že sama uporaba sile s strani ruskih sil v Ukrajini v nasprotju s konvencijo o genocidu. ICJ za odločanje o tem ni pristojen, so danes presodili sodniki.

Meddržavno sodišče prav tako ni pristojno za odločanje o ukrajinski trditvi, da Rusija krši konvencijo o genocidu tudi s priznanjem separatističnih regij Lugansk in Doneck na vzhodu Ukrajine za samostojni ljudski republiki, so danes še odločili sodniki na ICJ.

Slovenija pozdravila odločitev ICJ

Slovenija, ki se je kot ena od 32 držav pridružila postopku na strani Ukrajine, je danes pozdravila odločitev ICJ o pristojnosti v tem primeru. “Sodišče je s tem pritrdilo tudi navedbam Slovenije, ki je v postopku poudarila, da je namen konvencije preprečevanje enega izmed največjih mednarodnih hudodelstev,” je na omrežju X zapisalo ministrstvo za zunanje in evropske zadeve.

Ob tem so na MZEZ poudarili, da je Meddržavno sodišče z današnjo odločitvijo potrdilo tudi veljavnost odredbe, s katero je marca 2022 naložilo Rusiji, naj nemudoma ustavi vse vojaške operacije v Ukrajini, Rusija pa z nadaljevanjem vojaških operacij to odredbo krši.

Odločitve ICJ so zavezujoče in se nanje ni mogoče pritožiti, vendar pa sodišče nima dejanskih sredstev za uveljavljanje svojih odločitev.

Meddržavno sodišče v Haagu je sicer ravno v sredo odločalo tudi o tožbi Ukrajine proti Rusiji glede domnevnega financiranja terorizma na vzhodu Ukrajine.

Kijev je namreč leta 2017 obtožil Moskvo, da je teroristična država, ki podpira proruske separatiste na vzhodu Ukrajine, sodišče pa je v sredo zavrnilo večino ukrajinskih trditev. Priznali so le, da Rusiji ni uspelo preiskati domnevnih kršitev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje