Tanja Fajon piše Robertu Golobu, ta z njenimi pojasnili ni zadovoljen

Slovenija 02. Feb 202419:57
Predsednik vlade Robert Golob in zunanja ministrica Tanja Fajon.
Predsednik vlade Robert Golob in zunanja ministrica Tanja Fajon. (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Medtem ko predsednik vlade Robert Golob tudi po današnjem večernem sestanku z Dominiko Švarc Pipan še vedno ni sprejel odločitve o njeni usodi, pa se nadaljuje merjenje mišic s Socialnimi demokrati. Od koalicijske partnerice je namreč zahteval dodatna pojasnila o obtožbah ministrice Švarc Pipan, a z odgovorom Tanje Fajon po informacijah N1 ni zadovoljen.

V večernih urah, po gostovanju v oddaji N1 STUDIO, se je pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan na sedežu vlade sestala s premierjem Robertom Golobom, ki pa odločitve o njeni usodi po informacijah N1 še ni sprejel in je vsaj do ponedeljka ni pričakovati.

Medtem pa je predsednica Socialnih demokratov Tanja Fajon danes odgovorila na dopis Roberta Goloba, ki je od SD želel pojasnila glede obtožb pravosodne ministrice o domnevni korupciji in nezakonitem ravnanju njenih članov.

Zapisala je, da stališče stranke ostaja nespremenjeno. “Pričakujemo, da boste spoštovali sklep predsedstva SD in da boste zaradi objektivne odgovornosti v zvezi z nakupom stavbe na Litijski cesti v Ljubljani, skladno z vašimi pristojnostmi, predlagali razrešitev ministrice za pravosodje Dominike Švarc Pipan.”

Fajon je dodala še, da glede na naravo obtožb, “ki jih te dni v javnosti tudi glede članov stranke Socialni demokrati sporoča Dominika Švarc Pipan, ne more podajati zaključkov naša ali katerakoli druga politična stranka, temveč za to pristojni organi”.

Švarc Pipan je namreč v zadnjih dneh prst uperila v nekatere uradnike ministrstva, ki so blizu SD ali SDS. Očitala jim je, da so pri nakupu stavbe za potrebe sodišč zavajali in prirejali dokumentacijo, vpletanja v posel pa je obtožila glavnega tajnika stranke Klemna Žiberta.

Po naših informacijah predsednik vlade z zgornjim odgovorom Socialnih demokratov ni bil zadovoljen in bo zahteval še dodatna pojasnila.

Fajon v pismu članstvu: Gre za pogrom nad našo stranko

Potem ko so Socialni demokrati svoji pravosodni ministrici Dominiki Švarc Pipan zaradi objektivne odgovornosti pri spornem nakupu stavbe na Litijski cesti odrekli podporo, je Tanja Fajon danes pisala tudi vodjem območnih organizacij SD.

Po informacijah N1 je namreč članstvo SD vedno bolj nervozno in razburjeno. Pojavljajo se celo razmišljanja, da bi moralo odstopiti celotno vodstvo stranke.

Fajon je zapisala, da so za Socialnimi demokrati “izjemno težki dnevi”. Potem ko je predsedstvo stranke v ponedeljek Švarc Pipan pozvalo k odstopu, so namreč — kot piše Fajon — “priča pogromu nad stranko, tudi s strani ministrice”. Fajon poudarja, da Švarc Pipan z obtožbami na račun SD meče slabo luč na vse člane stranke, ki po njenih besedah delajo pošteno, transparentno in zakonito. Ponovila je, da bo še naprej zagovarjala stališče, da “bianco zaupanja v naši stranki ni in ne bo, dejanja pa so tista, po katerih ljudje presojamo in sodimo. In če je treba, tudi ukrepamo.”

Predsednica SD je dodala, da verjame, da celotna situacija tako kot njo skrbi tudi članstvo, in poudarila, da ostaja odločna, da bodo v stranki za vse veljali enaki vatli. Po njenih besedah je vsak dolžan prevzeti odgovornost za svoja dejanja.