Poljska povečala pripravljenost, možna aktivacija člena 4. Kaj to pomeni?

Svet 15. Nov 202220:21 > 23:11 18 komentarjev
Twitter (Na fotografiji so posledice raketiranja na poljski kmetiji).

Po tem ko sta na kmetijo v poljski vasi Przewodow, ki je le nekaj kilometrov stran od ukrajinske meje, padli dve raketi in ubili dva civilista, je Poljska povečala pripravljenost dela svojih oboroženih sil. Obenem se odloča, ali zvezo Nato zaprositi tudi za konzultacije po 4. členu Severnoatlantske pogodbe, ki določa, da se bodo "pogodbenice med seboj posvetovale, kadarkoli bo po mnenju katere od njih ogrožena ozemeljska celovitost, politična neodvisnost ali varnost katerekoli pogodbenice".

Poljska je po eksploziji, v kateri sta v vasi Przewodow v bližini meje z Ukrajino umrli dve osebi, povečala pripravljenost dela svojih oboroženih sil. Obenem se odloča, ali zvezo Nato zaprositi tudi za konzultacije po 4. členu Severnoatlantske pogodbe. Ta pravi, da se bodo “pogodbenice med seboj posvetovale, kadarkoli bo po mnenju katere od njih ogrožena ozemeljska celovitost, politična neodvisnost ali varnost katere koli pogodbenice”. To je po večernem izrednem zasedanju poljskega sveta za nacionalno varnost in obrambo sporočil tiskovni predstavnik poljske vlade Piotr Müller.

Najpomembnejši je sicer 5. člen Severnoatlantske pogodbe, ki pravi, da je napad na eno članico Nata napad na vse. Več preberite v prispevku, ki ga najdete na tej povezavi.

Visok predstavnik ameriških obveščevalnih služb je v torek pozno popoldan naznanil, da so ruske rakete zadele Poljsko, članico Nata, pri čemer sta bili ubiti dve osebi, kar bi lahko pomenilo zelo resno zaostritev razmer, poročajo tuji mediji. Izstrelka domnevno iz Rusije naj bi preletela mejo med Ukrajino in Poljsko in zadela kmetijo v obmejni poljski vasi Przewodow. Poljski premier Mateusz Morawiecki je nato sklical izredno sejo vladnega sveta za nacionalno varnost.

Po pisanju BBC so se ZDA previdno odzvale na incident. Iz Bele hiše in Pentagona so kmalu zatem sporočili, da ne morejo potrditi, kaj se je zgodilo, in da sodelujejo s poljsko vlado pri razjasnitvi okoliščin. Obenem so ponovili zavezo, da bodo branili vsak centimeter ozemlja zveze Nato, če bo to napadeno, kar je predsednik Joe Biden označil za “sveto dolžnost”.

Vendar niti ZDA niti njihove zaveznice v Natu ne želijo biti vpletene v neposreden spopad z Rusijo. Nekdanji posebni odposlanec ZDA za Ukrajino Kurt Volker je za BBC povedal, da je pomembno ugotoviti, ali je bil raketni napad na poljsko ozemlje nameren ali naključen. Po njegovih besedah bi moral Nato od Rusije zahtevati jasno razlago, in če je raketa zašla na poljsko ozemlje, sprejeti ukrepe, s katerimi bi zagotovili, da se to ne bi več ponovilo.

Prav tako Volker ne izključuje možnosti, da sta raketi ukrajinski, saj so Ukrajinci v torek skušali prestreči kopico ruskih raket, ki so ciljale njihovo energetsko infrastrukturo.

Rusija: Gre za namerno provokacijo

Rusija je že zanikala, da bi na Poljsko priletele njene rakete, in poročila označila za “namerno provokacijo s ciljem eskalacije situacije”. Oglasil se je tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki je Rusijo obtožil, da je namerno napadla Poljsko, članico Nata. “To je ruski raketni napad na kolektivno varnost,” je dejal.

“To je zelo pomembna eskalacija. Moramo ukrepati. Teror ni omejen na naše državne meje,” je dejal in dodal, da je “le vprašanje časa, kdaj bo ruski teror šel še dlje”. Zelenski, čigar država ni članica zveze Nato, ima pa tesne vezi z zavezništvom, je tudi dejal, da je raketno obstreljevanje električnega omrežja Ukrajine “klofuta G20”.  “To dejanje genocida nad Ukrajinci kot odgovor na moj mirovni načrt je cinična klofuta G20 in svetu,” je še zapisal na Telegramu.

Kyiv Independent je na Twitterju objavil posnetek poljske kmetije, kamor sta padli raketi.

Kam sta padli raketi?

Raketi sta zadeli kmetijo v vasi Przewodow, ki je od ukrajinskega mesta Lvov oddaljena 100 kilometrov. Župan mesta Andij Sadovij je v torek popoldne sporočil, da je približno 80 odstotkov Lvova brez elektrike.

Posledice današnjih napadov čuti tudi Moldavija

V torek popoldne so ukrajinske oblasti sporočile, da je več kot sedem milijonov gospodinjstev ostalo brez elektrike, potem ko so ruski raketni napadi prizadeli elektroenergetsko omrežje v državi. Po navedbah ukrajinskih oblasti je šlo za največji napad na ukrajinsko energetsko infrastrukturo od začetka vojne 24. februarja.

Po današnjih raketnih napadih posledice čuti tudi ukrajinska soseda Moldavija, ki poroča o večjih izpadih električne energije. Po pisanju agencije Associated Press je bil v raketiranju poškodovan ključni daljnovod, ki oskrbuje Moldavijo. Popoldne je zunanji moldavski minister Nicu Popescu Rusijo pozval, naj preneha raketne napade. “V nekaterih delih Moldavije prihaja do izpadov električne energije zaradi ruskih raket, ki so zadele ukrajinska mesta in pomembno infrastrukturo,” je na Twitterju zapisal Popescu in dodal, da “vsaka bomba, ki pade na Ukrajino, prizadene Moldavijo in naše ljudi. Rusijo pozivamo, naj preneha uničevati.” Več o tem lahko preberete na tej povezavi.

Medtem se vrstijo prvi odzivi mednarodne skupnosti, ki jih lahko spremljate na tej povezavi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje