Minister Kumer: “Želimo si, da bi nam Alžirija zagotavljala vsaj polovico plina”

Gospodarstvo 15. Nov 202215:35 1 komentar
Bojan Kumer
MZI

Infrastrukturni minister Bojan Kumer odgovarja na naša vprašanja o dobavi alžirskega plina. Po kolikšni ceni bomo kupovali plin, ki bo k nam začel teči januarja, kakšne so želje Slovenije glede povečanja pogodbenih količin in kakšna so zagotovila glede zanesljivosti dobav v luči poročil iz tujih medijev, da alžirski plinski gigant Sonatrach morda obljublja več, kot je zmožen dobaviti.

Objavljamo kratek pogovor z ministrom za infrastrukturo Bojanom Kumrom.

Trenutno ste še v Alžiru, kjer je Geoplin danes sklenil pogodbo za dobavo 300 milijonov kubičnih metrov zemeljskega plina letno od prihodnjega leta pa do vključno 2025. Plinski trgovec ne pove, kolikšna je cena, lahko vi razkrijete kaj več?

Cena je konkurenčna, kar je dobra novica za naše gospodarstvo. Metodologija izračuna cene vsebuje elemente borzne kotacije in tudi cen nafte. Nadaljnjih podrobnosti pa žal ne morem razkriti, ker gre za poslovno skrivnost.

Ob podpisu ste dejali, da si Slovenija želi večjih količin plina. Koliko večjih in kako daleč so pogovori z alžirsko stranjo?

Tako je, pred podpisom sem imel bilateralni pogovor z alžirskim ministrom za energetiko Mohamedom Arkabom. Naša želja je, da bi nam Alžirija zagotavljala vsaj polovico letnih potreb (okoli 500 milijonov kubičnih metrov, op. a.). Z alžirskim kolegom sva izmenjala tudi poglede in želje o nadaljnjem sodelovanju med državama na področju energetike, ki bodo opredeljene v memorandumu. Ta je še v pripravi.

Dobra novica je, da smo že s količinami, ki jih je Geoplin zagotovil danes, pokrili potrebe slovenskih zaščitenih odjemalcev, torej gospodinjstev in malih poslovnih odjemalcev.

Alžirski Sonatrach je po podatkih S&P Global dvanajsto največje naftno podjetje na svetu in s plinom dolga leta oskrbuje Italijo, Francijo, Španijo ter Portugalsko. Po začetku vojne v Ukrajini in odločitvi, da se odklopimo od ruskega plina, se je v vrsto postavila tudi Slovenija. A v zadnjih mesecih so se pojavile tudi informacije, da alžirski dobavitelj evropskim kupcem obljublja več, kot jim lahko dobavi. Ste morda zahtevali oziroma dobili kakšna dodatna zagotovila glede zanesljivosti oskrbe?

Morda je prav zaradi tega sklepanje posla trajalo dlje. Pogodbo smo namreč pred današnjim podpisom skrbno pregledali. Alžirski Sonatrach je Sloveniji plin že dobavljal med letoma 1992 in 2012 in se izkazal za zanesljivega dobavitelja. Verjamem, da bo tako tudi zdaj.

Menim, da tudi današnja zasedba na sprejemu slovenske delegacije kaže, da je namen Alžirije resno sodelovanje na energetskem področju.

Kolikšen je danes še delež ruskega plina pri dobavah v Slovenijo?

Natančnega podatka nimam, se pa količine plina iz Rusije iz tedna v teden zmanjšujejo. Njihov delež v celotni dobavi v Slovenijo je v zadnjem času sicer večji, ker imamo zaradi toplega vremena manj potreb, posledično je delež ruskih količin večji. Kot rečeno, pa se količine absolutno gledano zmanjšujejo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje