Šestmilijardti prebivalec sveta: Bosanec, ki ga je pestoval Kofi Annan (VIDEO)

Svet 15. Nov 202217:00 0 komentarjev

12. oktobra 1999 se je v Sarajevu rodil Adnan Mević in tako postal šestmilijardti prebivalec sveta. Ob dnevu, ko smo po izračunih Združenih narodov dosegli osmo milijardo ljudi, je za bosanski N1 spregovoril o svojih izkušnjah, ki mu jih je prinesel laskavi naziv.

Po več kot desetih urah poroda je malo čez polnoč 12. oktobra 1999 v sarajevski bolnišnici Koševo na svet prijokal Adnan Mević in tako postal šestmilijardti prebivalec sveta. Takoj po rojstvu so ga položili v roke takrat generalnemu sekretarju Združenih narodov Kofiju Annanu in tako je nastala slavna fotografija, ki je zakrožila po svetu.

Adnan Mavrić
N1

Kot je za bosanski N1 povedal danes 23-letnik, je bila ta izkušnja zagotovo težka za njegovo mamo. “Vse se je zgodilo na hitro. Takoj po rojstvu so se vklopile kamere. Hvala bogu se tega ne spominjam, saj bi bilo to zagotovo travmatično,” je povedal in dodal, da se je nato še velikokrat z mamo pogovarjal o rojstvu in nazivu ter medijskem poročanju, ki je sledilo.

Do njegove polnoletnosti so ga na rojstni dan, tako Mević, obiskovali številni uradniki in politiki. “Rojstni dan sem res praznoval na uradni ravni. Zdaj pa ga praznujem v skromnem krogu najbližjih in ne več formalno kot včasih,” je povedal. Mević je ob tem dodal, da kljub laskavemu nazivu nikoli ni želel izstopati. Zaveda pa se medijske prepoznavnosti, ki jo je pridobil kot šestmilijardti Zemljan.

V šoli so se o njem učili

Čeprav gre zgolj za naziv simbolne narave – ob rojstvu ni prejel nikakšnega certifikata, ki bi dokazoval, da je šestmilijardti prebivalec – mu je ta prinesel številne privilegije. “Konec leta 2011 sem potoval v Španijo, kjer sem kot častni gost obiskal nogometni klub Real Madrid. Spoznal sem predsednika kluba Florentina Pereza in vse takratne igralce, vključno s Cristianom Ronaldom in takratnim trenerjem Joséjem Mourinhom. Bilo je res lepo,” se je za bosanski N1 spominjal izkušnje in dodal, da še vedno hrani fotografije s teh srečanj. “To mi je res ljub spomin. Doživetja ne morem opisati z besedami, to se mora preprosto doživeti,” je komentiral.

Mević je ob tem izpostavil še eno hudomušno izkušnjo iz mladosti, ki jo je doživel v šoli. “Na koncu osnovne šole smo se pri geografiji učili o prebivalstvu sveta, in v učbeniku sem videl svojo fotografijo. V šoli smo se smejali, sošolci pa so to dobro sprejeli,” je povedal in še pripomnil, da je bila geografija nekoč njegov najljubši predmet.

Kot otrok je 23-letnik želel postati pilot ali policist, a so ga življenjske okoliščine pripeljale do študija ekonomije. Njegovo šolanje je podprla tudi država. “Ob rojstvu so starši podpisali dogovor s pokojnim predsednikom Alijo Izetbegovićem, da bom do konca izobraževanja prejemal 200 KM (okoli 103 evre, op. a.). Danes sicer končuje magistrski študij smer poslovna ekonomija. Na vprašanje, ali bi se kot številni drugi v želji za boljšim življenjem odselil v tujino ali ostal v Bosni in Hercegovini, je dejal, da se bo potrudil zaposlitev najti doma.

Adnan Mavrić
N1

Mević je povsem običajen mladenič, ki svoj prosti čas rad preživi ob gledanju serij, branju knjig in glasbi. Kot je še povedal, svojega naziva ne izpostavlja rad pri spoznavanju deklet. “Želim, da me imajo rada zaradi mene, ne zaradi naziva,” je še zaključil.

Dobrih 23 let, ko smo na svetu našteli šest milijard prebivalcev kasneje, smo danes v pričakovanju uradne razglasitve osemmilijardtega prebivalca. Več o tem, kakšna bo rast prebivalstva v prihodnje, kaj pomeni obeležje osmih milijard ter kakšne so težave prenaseljenosti in prevelike potrošnje, v prispevku Osem milijard Zemljanov: mejnik, ki da veliko misliti.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!