“Okupator ujetnike namerno pokončuje z avtomatskim orožjem”

Svet 19. Feb 202408:49 > 15:41 8 komentarjev
Mobilizacija ukrajinskih vojakov v Avdijivki
Mobilizacija ukrajinskih vojakov v Avdijivki (Foto: PROFIMEDIA)

Ukrajina je sprožila preiskavo o domnevnem streljanju osmih neoboroženih ukrajinskih vojakov v ruskem ujetništvu, je v nedeljo sporočil urad tožilca v delno zasedeni ukrajinski regiji Doneck. Predmet preiskave bosta incidenta v mestu Avdijivka in vasi Vesele pri Bahmutu, poroča portal ukrajinske tiskovne agencije Ukrinform. Medtem se ukrajinski vojaki v regiji Zaporožje na jugovzhodu države še vedno soočajo z intenzivnimi napadi ruskih sil, je danes sporočila ukrajinska vojska.

Novico o preiskavi, ki jo bo vodila ukrajinska varnostna služba SBU, je dan po ruski zasedbi Avdijivke prek Telegrama sporočilo tožilstvo.

Na enem od kanalov na omrežju Telegram je bil v nedeljo objavljen zapis o “usmrtitvi šestih ujetnikov” v Avdijivki, kot pa je kasneje navedlo tožilstvo, so “branilci huje ranjeni in čakajo na evakuacijo”, piše Ukrinform.

Nadalje se je tožilstvo seznanilo tudi s posnetkom brezpilotnega letalnika iz vasi Vesele pri Bahmutu, na katerem je videti enega od pripadnikov ruskih oboroženih sil, kako iz neposredne bližine ustreli dva ukrajinska vojaka.

Urad tožilca je ob tem navedel, da ujetnike “okupator namerno pokončuje z avtomatskim orožjem”.

Avdijivka, ki leži na frontni črti v neposredni bližini Donecka, je bila v primežu silovitih spopadov že več mesecev in skoraj popolnoma uničena. Padec Avdijivke predstavlja tudi največjo spremembo na več kot 1.000 kilometrov dolgi fronti, odkar so ruske sile maja lani zavzele Bahmut, ki se prav tako nahaja v regiji Doneck.

“Japonske izkušnje so nam v navdih”

Na Japonskem so danes sicer v luči bližajoče se druge obletnice ruske invazije na Ukrajino poteka konferenca za gospodarsko obnovo te države, poročajo tuje tiskovne agencije. Japonski premier Fumio Kishida je obljubil nadaljnjo podporo Ukrajini in z ukrajinskim kolegom Denisom Šmihalom podpisal več dvostranskih sporazumov o sodelovanju.

“Čeprav razmere v Ukrajini niso lahke, je spodbujanje gospodarske obnove naložba za prihodnost Ukrajine, Japonske in vsega sveta,” je v uvodnem govoru na konferenci v Tokiu danes dejal Kishida. Japonske oblasti so danes napovedale neposredno pomoč za obnovo Ukrajine v višini 15,8 milijarde jenov, kar znaša približno 105 milijonov ameriških dolarjev. Sredstva bodo namenjena zlasti obnovi javne in zasebne infrastrukture.

Kishida je napovedal, da bosta državi ob tem sklenili več sporazumov, ki bodo japonskim podjetjem med drugim omogočili dostop do projektov obnove, olajšali vlaganja in tudi potovanja med državama. S tem bo Japonska še naprej podpirala prizadevanja za obnovo Ukrajine, zlasti s sodelovanjem med javnim in zasebnim sektorjem.

Ukrajinski premier Denis Šmihal
Ukrajinski premier Denis Šmihal na Japonskem (Foto: PROFIMEDIA)

“Japonske izkušnje pri obnovi po drugi svetovni vojni in njen gospodarski čudež so nam v navdih,” je dejal ukrajinski premier Šmihal, ki se je japonskemu kolegu zahvalil za podporo in dejal, da “Ukrajino in Japonsko povezuje upanje na mir in blaginjo, čeprav sta na tisoče kilometrov narazen”.

Današnje konference se je poleg premierjev obeh držav udeležilo več kot 300 predstavnikov obeh vlad in podjetij iz obeh držav. Skupno naj bi na konferenci podpisali več kot 50 sporazumov o sodelovanju na različnih področjih, med katerimi so poleg obnove infrastrukture tudi kmetijstvo, energetika, industrijski razvoj, biotehnologija in informacijske tehnologije.

Rusija po navedbah ukrajinskih sil prešla v ofenzivo na južni fronti

Eden višjih poveljnikov ukrajinskih sil Oleksandr Tarnavski je danes dejal, da ruska vojska izvaja več vzporednih napadov v okolici vasi Robotine – enega redkih krajev, ki ga je Ukrajina lani poleti uspela zavzeti med svojo pretežno neuspešno protiofenzivo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Ruska vojska je poskušala napredovati z majhnimi napadalnimi skupinami, ki so vključevale več enot z oklepnimi vozili. Ti ofenzivni poskusi so bili ustavljeni, sovražnike na obrobju vasi Robotine smo odstranili,” je v objavi na Telegramu zapisal Tarnavski.

Ruska vojska je tako na jugu kot na vzhodu Ukrajine prešla v ofenzivno fazo, potem ko so ukrajinske vojake nedavno prisilili v umik iz mesta Avdijivka.

Zavzetje Avdijivke

Obrambno ministrstvo v Moskvi je sporočilo, da so ruske sile “popolnoma osvobodile Avdijivko”, potem ko so se ukrajinski vojaki umaknili tudi iz tovarne na severnem obrobju mesta, ki je bila njihovo zadnje oporišče. Zavzetje Avdijivke predstavlja največji uspeh ruske vojske po zavzetju Bahmuta maja lani.

“Rusi v sektorju Avdijivka prerazporejajo svoje sile, dosegli so svoje taktične cilje in verjetno bodo enote iz Avdijivke premestili v druge sektorje”, je ob tem danes sporočil tiskovni predstavnik ukrajinskega vzhodnega poveljstva Dmitro Lihovij, poroča AFP.

Zelenski obiskal ukrajinske vojake

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je medtem danes obiskal eno od ukrajinskih brigad na fronti v regiji Kupjansk na severovzhodu države.

“Vesel sem, da sem danes tukaj in da vas vidim,” je dejal ob podelitvi medalj ukrajinskim borcem. Velik del svojega nagovora je sicer v času, ko Ukrajini primanjkuje orožja in streliva, posvetil oskrbi enot z opremo, strelivom in drugimi nujnimi potrebščinami, so navedli v njegovem uradu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje