Ukrajinci pred težko pričakovano protiofenzivo. Kje Rusi utrjujejo položaje?

Svet 27. Apr 202319:23 4 komentarji
Ukrajinska vojska blizu Bahmuta (Sofiia Gatilova/REUTERS)

Ob tem, ko se Ukrajina pripravlja na protiofenzivo, o kateri je za zdaj znanega bolj malo, Rusija utrjuje svoje obrambne položaje. Kako in kje?

Po jesenskih protiofenzivah v regiji Herson na jugu in Harkov na severovzhodu, ko so, spomnimo, Ukrajinci ponovno osvojili tudi mesto Herson – edino glavno mesto katere od ukrajinskih provinc, ki ga je Rusom v času invazije uspelo zavzeti –, so se najhujši boji preselili na vzhod Ukrajine, v Bahmut. Tam se že mesece proti ukrajinski vojski borijo tako ruska vojska kot plačanci podjetja Wagner, boji pa so tako srditi, da bitko za Bahmut nekateri že primerjajo z bitko za Stalingrad, ki je potekala med drugo svetovno vojno.

Navkljub pritiskom ruske strani Ukrajinci mesta še niso “prepustili”. Ob tem, ko boji še trajajo, pa so v zadnjem času v tujih medijih in krogih analitikov vse pogostejša ugibanja o tem, kdaj oziroma kje se bo začela težko pričakovana nova ukrajinska protiofenziva. Ukrajina namreč še naprej vztraja pri napovedi, da bo ponovno osvojila vse ozemlje, ki ga je okupirala Rusija.

Podrobnosti protiofenzive, na katero naj bi se pripravljala Ukrajina, niso znane. Politični in vojaški predstavniki so se zavili v molk, obrambni minister Oleksij Reznikov pa je (mednarodno) javnost celo posvaril pred prevelikimi pričakovanji. Pričakovanja javnosti je po navedbah STA označil za “zagotovo pretirana”, pri tem pa spomnil, da so po začetku ruske invazije sprva le upali, da bo država nekako preživela.

Ukrajinska vojska blizu Bahmuta
Ukrajinska vojska blizu Bahmuta (Sofiia Gatilova/REUTERS)

“Ko pa so ukrajinske oborožene sile pokazale uspeh, so vsi začeli verjeti v zmago,” je komentiral in dodal, da je pričakovanje uspeha postalo normalno.

Protiofenziva, še navaja tiskovna agencija Reuters, naj bi se po besedah ukrajinskih predstavnikov začela, ko bodo ukrajinske sile na to pripravljene.

Tuji mediji, med drugim ameriški CNN in Reuters, medtem poročajo o utrjevanju ruskih položajev na okupiranih ozemljih Ukrajine – ob pričakovani protiofenzivi ukrajinskih sil, bodo, kot vse kaže, ruski položaji precej bolj utrujeni, kot so bili lani jeseni, ko so Ukrajinci Ruse pregnali z območij na jugu in severovzhodu Ukrajine. Po navedbah vojaških strokovnjakov bi tovrstne ruske utrdbe lahko zavirale napredek ukrajinskih sil v predvideni protiofenzivi.

Satelitski posnetek (Capella Space) z dne 11. aprila prikazuje ruske obrambne položaje v vasi Novofjodorivka v regiji Zaporožje. Na posnetku: protitankovski jarek (zgoraj), protitankovske ovire zmajevi zobje (sredina), glavni obrambni jarek (spodaj): 

Ukrajina
Capella Space/via REUTERS

Utrjevanje položajev tudi v Mariupolu

“Okupatorji se še naprej vkopavajo in gradijo obrambo okoli Mariupola,” je po navedbah CNN prek platforme za komuniciranje Telegram sporočil Petro Andrjuščenko, svetovalec mariupolskega župana. Po njegovih besedah naj bi Rusi pri gradnji obrambnih položajev uporabljali les, položaje pa naj bi utrjevali “v vse smeri”.

Pristaniško mesto Mariupol na jugovzhodu Ukrajine v regiji Doneck je ruska vojska, spomnimo, zavzela maja lani. Nedavno ga je obiskal tudi ruski predsednik Vladimir Putin.

Novinarji tiskovne agencije Reuters so medtem analizirali, kako zelo so Rusi svoje položaje utrdili od novembra lani, ko so se ruski vojaki umaknili iz Hersona. Ruski obrambni položaji po njihovih ugotovitvah obsegajo več sto kilometrov, vojaški strokovnjaki pa opozarjajo, da ruska stran na utrjenih območjih bodisi pričakuje napade bodisi so ta ozemlja zanjo strateškega pomena.

Ruski obrambni položaji so sicer najbolj skoncentrirani v bližini frontne črte v regiji Zaporožje na jugovzhodu Ukrajine, na vzhodu ter na ozkem pasu, ki povezuje ozemlje Ukrajine z že leta 2014 okupiranim polotokom Krim, sklicujoč se na satelitske posnetke še navaja Reuters. Tudi poznavalci sicer pričakujejo, da se bo ukrajinska protiofenziva – navkljub intenzivnim bojem za Bahmut – osredotočila jug države.

Ukrajinski vojaki v bližini Bahmuta
Sofiia Gatilova/REUTERS

O utrjevanju ruske obrambe danes sklicujoč se na podatke obveščevalcev v rednem dnevnem poročilu piše tudi britansko ministrstvo za obrambo. Po navedbah ministrstva posnetki kažejo, da so ruske sile na strehah več zgradb reaktorjev jedrske elektrarne Zaporožje postavile bojne položaje z vrečami peska. Čeprav ruska stran največjo evropsko jedrsko elektrarno nadzoruje od marca lani, je to “prvi indic, da so zgradbe reaktorjev vključene v taktično obrambno načrtovanje”. Britansko ministrstvo ob tem ocenjuje, da je Rusija te položaje najverjetneje vzpostavila v pričakovanju “večje ukrajinske ofenzive”.

Rusija je dan po telefonskem pogovoru med kitajskim predsednikom Ši Džinpingom in njegovim ukrajinskim kolegom Volodimirjem Zelenskim sporočila, da pozdravlja vsako pobudo, ki bi pripeljala do končanja konflikta, hkrati pa omogočila Moskvi, da doseže svoje cilje v sosednji državi, kjer po lastnih navedbah izvaja posebno vojaško operacijo. Kot smo poročali, je Ši Zelenskemu med drugim dejal, da so pogovori in pogajanja edini izhod iz vojne, in poudaril, da bo Kitajska “vedno stala na strani miru”. V Pekingu so ob tem napovedali, da bodo v Ukrajino poslali delegacijo, da bi našla “politično rešitev” konflikta. (STA)

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje