Premier Golob: Odločitev ICC pomemben korak v smeri doseganja pravičnosti

Slovenija 17. Mar 202319:41 7 komentarjev
Robert Golob
Borut Živulovič/BOBO

Premier Robert Golob in zunanja ministrica Tanja Fajon sta pozdravila odločitev Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC), da izda nalog za aretacijo ruskega predsednika Vladimirja Putina zaradi suma, da je odgovoren za nezakonite deportacije ukrajinskih otrok z okupiranih območij.

Mednarodno kazensko sodišče je izdalo nalog za aretacijo ruskega predsednika Vladimirja Putina. Sodišče ga obtožuje, da je odgovoren za nezakonite deportacije ukrajinskih otrok in njihovo premeščanje v Rusijo.

Izdajo naloga za aretacijo sta na družbenem omrežju Twitter pozdravila tako predsednik vlade Robert Golob kot ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon. V tvitih sta izpostavila, da je Slovenija med 43 državami, ki so bile pobudnice za začetek kazenskega pregona.

Premier je prek vladnega profila poudaril, da je tovrsten pravni pregon pomemben korak v smeri kaznovanja vojnih zločinov in doseganja pravičnosti.

“Kot sem trdila včeraj v državnem zboru, je pravna pot pregona zločinov tudi prava pot,” pa je še zapisala Fajon.

ICC sicer trenutno ne more ukrepati proti ruskemu vodstvu, vključno s predsednikom Putinom, saj niti Rusija niti Ukrajina nista podpisnici rimskega statuta, ki je pravna podlaga sodišča. Zato za zdaj ni jasno, kako namerava sodišče uveljaviti nalog za aretacijo.

V Kremlju so se na izdajo naloga za prijetje predsednika odzvali z besedami, da s pravnega vidika ti za njihovo državo nimajo nikakršnega pomena, saj Rusija ni podpisnica rimskega statuta, po katerem deluje mednarodno sodišče v Haagu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje