Šefa ruskih in ameriških obveščevalcev o tem, “kaj storiti z Ukrajino”

Svet 13. Jul 202310:36 11 komentarjev
William Burns in Sergej Nariškin (Foto: REUTERS/PROFIMEDIA/N1)

Šef ruske zunanje obveščevalne službe Sergej Nariškin je za tiskovno agencijo Tass komentiral, o čem se je junija pogovarjal s šefom ameriških obveščevalcev Williamom Burnsom.

“Kaj storiti z Ukrajino” je bila tema pogovorov ruskega in ameriškega šefa obveščevalcev, ki sta se pred kratkim pogovarjala po telefonu, je za rusko tiskovno agencijo Tass povedal šef ruske zunanje obveščevalne službe (SVR) Sergej Nariškin.

Odnosi med Washingtonom in Moskvo so vse od začetka ruske invazije na Ukrajino februarja lani zelo skrhani, pravzaprav so na minimumu, ne glede na to pa Nariškin in šef ameriške obveščevalne službe (Cia) William Burns ohranjata komunikacijo, navaja tiskovna agencija Reuters.

Ob tem, ko Cia za zdaj še ni komentirala najnovejših Nariškinovih navedb o vsebini pogovora, sta o telefonskem klicu že 30. junija poročala ameriška časopisa The New York Times in Wall Street Journal. Pisala sta, da je Burns Nariškina poklical, da bi Kremlju zagotovil, da ZDA niso vpletene v oboroženi upor, ki so ga 24. junija izvedli plačanci podjetja Wagner pod vodstvom Jevgenija Prigožina.

Spomnimo: ob tem, ko so wagnerjevci zavzeli mesto Rostov na Donu na jugu Rusije, se je skupina Prigožinovih plačancev odpeljala v smeri Moskve. Upor so ustavili po tem, ko je posredoval beloruski predsednik Aleksander Lukašenko.

Da so bili dogodki 24. junija tema pogovora z Burnsom, je za tiskovno agencijo Tass potrdil tudi Nariškin. Vendar pa sta šefa obveščevalcev po njegovih besedah večino enournega pogovora namenila “razmisleku in razpravi o tem, kaj storiti z Ukrajino”.

Nariškin je za Tass komentiral še, da bodo pogajanja za končanje vojne na neki točki vendarle možna. “Naravno je, da bodo prej kot slej pogajanja možna, saj se vsi konflikti, vključno z oboroženimi, končajo s pogajanji. A pogoji za to še morajo dozoreti,” je dejal. Ali so bile te besede izrečene tudi v pogovoru z Burnsom, Tass ni navedla.

Navedbe šefa ruske zunanje obveščevalne službe o pogajanjih je medtem za Reuters komentiral svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak. Dejal je: “Nekdo kot Nariškin danes nima vpliva na to, kako se bo vojna končala.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje