Superjahto ruskega oligarha na Reki varuje hrvaška policija

Svet 03. Mar 202218:301 komentar
Superjahta Royal Romance
Foto: Feadship

Jahte ruskih in ukrajinskih milijarderjev lahko še vedno svobodno plujejo v evropskih vodah, a zaradi sankcij EU proti Rusiji niso imune proti zaplembam. Umikajo se tudi v marine na Jadranu, v reškem pristanišču pa je superjahta Royal Romance celo pod policijskim varovanjem.

Po poročanju Novega lista je bila jahta Royal Romance do marca lani formalno v lasti milijarderja Viktorja Medvedčuka, dobrega prijatelja ruskega predsednika Vladimirja Putina in vodje proruske opozicije v Ukrajini. Kapitan ladje za Jutranji list ni hotel razkriti, kdo je njen lastnik, policija pa uradno tudi ni hotela komentirati navedb Novega lista o povečanem nadzoru ruskih jaht v reškem pristanišču. “Policija opravlja svoje delo, redno in v okviru svojih obveznosti,” so pojasnili za Jutarnji list.

Jahta Royal Romance je sicer dolga 92 metrov in ocenjena na več kot 200 milijonov dolarjev, v zadnjih letih pa je bila po navedbah Novega lista pogosto gost reškega pristanišča. Ali so tam zasidrane jahte ruskih lastnikov, reška luška uprava ni potrdila, ker gre za varovane podatke. So pa sporočili, da za zdaj ni nobenih omejitev o gibanju plovil, ki plujejo pod rusko zastavo ali so v lastništvu ruskih posameznikov, ruskih družb in družb, povezanih z ruskih kapitalom.

Koliko jaht ruskih oligarhov je še na Hrvaškem, je tako težko oceniti. “Kot je bilo že večkrat objavljeno, so bili nekateri od ruskih oligarhov, kot je Roman Abramović, v minulih letih že večkrat na Hrvaškem. Te jahte v glavnem plujejo pod zastavami drugih držav, ki so znane davčne oaze. Težko je odgovoriti, ali in koliko jaht ruskih oligarhov je na Hrvaškem,” je za Jutarnji list povedal glavni urednik jadranskega portala Morski.hr Jurica Gapšar.

Velik del ruskih in ukrajinskih milijarderjev je sicer svoje jahte že umaknil z območja Evropske unije, nekatere članice EU pa so zaradi sankcij proti Rusiji določene jahte že zaplenile.

Superjahte ruskih oligarhov se v vse večjem številu umikajo iz EU in plujejo proti Aziji, nekatere pa so se zasidrale tudi v Črni gori. Kljub temu bo, kot opozarjajo črnogorski gospodarski analitiki, v turistični sezoni treba razmisliti o tem, kako nadomestiti odliv ruskih in ukrajinskih gostov.

Rusi v Črni gori predstavljajo skoraj 30 odstotkov celotnega števila tujih gostov, 20.000 pa jih tam tudi živi. Po podatkih črnogorske centralne banke za leto 2019 pa so državljani Rusije samo v tistem letu kupili za 39 milijonov evrov nepremičnin.

Komentari

Vaš komentar