Velik udarec za Putina: javno mu je nasprotoval njegov veliki zaveznik

Svet 18. Jun 202220:30 > 19. Jun 2022 08:19 6 komentarjev
Vladimir Putin in Kasim Žomart-Tokajev
REUTERS/Maxim Shemetov

Ruski predsednik Vladimir Putin je naletel na nepričakovano stališče dolgoletnega zaveznika, kazahstanskega predsednika Kasima Žomarta-Tokajeva. Ta je bil odločen, ko je dejal, da ne priznavajo Donecka in Luganska kot samostojnih republik. Putin je kljub javnemu nestrinjanju Žomarta-Tokajeva bil spravljiv.

Ruski predsednik Vladimir Putin je na Mednarodnem ekonomskem forumu v Sankt Peterburgu poskušal opravičiti invazijo na Ukrajino. Dejal je, da je “legalna glede na mednarodno pravo“.

A s tem se ni strinjal eden izmed njegovih ključnih zaveznikov, predsednik Kazahstana Kasim Žomart-Tokajev, ki je Putinu namenil – nepričakovano – javno kritiko, piše Bloomberg.

Putinovi argumenti so bili, da želi samo zaščititi rusko govoreče ljudi v samooklicanih narodnih republikah Doneck in Lugansk na vzhodu Ukrajine. A Žomart-Tokajev tega stališča ni podprl. Povezovalka foruma, Margarita Simonjan, sicer voditeljica na televiziji RT, ki jo financira Kremelj, je pritisnila na kazahstanskega predsednika, naj jasno pove, ali podpira to stališče Rusije. On je odgovoril: “Ne.”

Pojasnil je, da njegova država ne priznava “kvazidržavnih teritorijev, kot sta, po našem mnenju, Doneck in Lugansk”. “Lahko rečemo, da je ozemeljska celovitost sveta kategorija, po drugi strani pa bodo trdili, da ima vsak narod, ki živi v neki državi, pravico do samoodločbe in ločitve od te države,” je dejal Tokajev in dodal, da bi v tem primeru lahko nastalo več kot 500 novih držav v trenutku. “To bi bil kaos!” je pristavil.

“Iz tega razloga mi ne priznavamo Tajvana, Kosova, niti Južne Osetije … tako se bomo obnašali tudi, ko gre za Doneck in Lugansk,” je bil odločen.

Vladimir Putin
REUTERS/Maxim Shemetov

Putin je bil v odgovoru sicer navidezno spravljiv. Dejal je, da je nekdanja Sovjetska zveza pokrivala isto ozemlje kot “zgodovinska Rusija” in dodal, da nihče ne bi niti pomislil na to, da bi pokvaril odnose z “bratskim Kazahstanom”.

Nestrinjanje kazahstanskega predsednika s Putinom je presenetilo Kremelj, ki si močno prizadeva, da bi dajali vtis, da se uspešno spopadajo s sankcijami Zahoda. Rusija in Kazahstan sta članici Evrazijske ekonomske unije, na čelu katere je sicer Moskva.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje