Več mrtvih v obstreljevanju Harkova, “pat položaj” v vojni

Svet 18. Avg 202208:06 > 09:23 5 komentarjev
Napad na Harkov
REUTERS/Vitalii Hnidyi

V ruskem obstreljevanju mesta Harkov na vzhodu Ukrajine je bilo v sredo zvečer ubitih najmanj šest ljudi, 16 je bilo ranjenih. Ukrajinske oblasti pričakujejo ruski raketni napad na ukrajinski dan neodvisnosti 24. avgusta, sicer pa glede razmer v vojni omenjajo "pat položaj".

V Harkovu so Rusi zadeli nebotičnik, prizadete so bile tudi druge lokacije v mestu, je sporočil regionalni guverner Oleg Sinegubov in dodal, da je bilo obstreljevanje precej kaotično. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je obstreljevanje že označil za “podel in ciničen napad na civiliste, za katerega ni opravičila”.

Ukrajina medtem na dan neodvisnosti 24. avgusta pričakuje nove ruske raketne napade na prestolnico Kijev, je v sredo sporočil svetovalec ukrajinskega predsednika Oleksij Arestovič.

Napad na Harkov Napad na Harkov
REUTERS/Vitalii Hnidyi
Napad na Harkov Napad na Harkov
REUTERS/Sofiia Gatilova
Napad na Harkov Napad na Harkov
REUTERS/Sofiia Gatilova
Napad na Harkov Napad na Harkov
REUTERS/Vitalii Hnidyi

Vendar pa to ne bi spremenilo vojaških razmer, to bi bila zgolj gesta, s katero bi pokvarili praznik, je dejal po poročanju Kijeva. Zagotovil pa je, da lahko “tudi Ukrajina Rusom pokvari dan”, in spomnil na vrsto nedavnih eksplozij na polotoku Krim, ki si ga je Moskva priključila leta 2014.

Arestovič je po navedbah Reutersa v videoposnetku na družbenih omrežjih povedal še, da so ruske sile od prejšnjega meseca večinoma le minimalno napredovale, ponekod pa je po njegovih besedah prišlo tudi do napredovanja ukrajinske vojske. “Smo v pat položaju,” je dodal.

Na jugu so ukrajinske sile odvrnile poskus napada ruskih sil severovzhodno od Hersona, je povedal ukrajinski vojaški analitik Oleg Ždanov. Iz operativnega poveljstva ukrajinskih oboroženih sil na jugu države so sporočili, da so ubili 29 “okupatorjev” ter uničili nekaj orožja, oklepnih vozil in skladišče vojaške oskrbe, še poroča Reuters. Poročil z bojišča sicer ni mogoče neodvisno potrditi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje