Putin: Okrepili bomo napade na Ukrajino

Svet 01. Jan 202409:52 > 19:58 30 komentarjev
Vladimir Putin
Vladimir Putin (Foto: Sputnik/PROFIMEDIA)

V ukrajinskem obstreljevanju središča Donecka so bili ponoči ubiti štirje ljudje, so sporočile tamkajšnje separatistične oblasti. Ruska vojska je medtem nadaljevala s ciljanjem ukrajinskih mest, pri tem pa ubila najmanj eno osebo v Odesi. Ob zaostritvi vojne v Ukrajini, ki vse bolj neposredno zadeva tudi prebivalce ruskih obmejnih regij, je predsednik Rusije Vladimir Putin napovedal krepitev napadov na Ukrajino.

V obstreljevanju Donecka, prestolnice ene od štirih ukrajinskih regij, ki si jih je Rusija leta 2022 enostransko priključila, so bili ubiti štirje ljudje, še 13 je ranjenih, je prek Telegrama sporočil proruski voditelj Denis Pušilin.

V novih napadih z droni na ukrajinsko pristaniško mesto Odesa je bila ubita najmanj ena oseba, več ljudi je ranjenih, pa je sporočil tamkajšnji guverner Oleg Kiper.

Ruske sile so po navedbah različnih ukrajinskih virov ponoči napadle tudi regije Lvov, Mikolajiv, Dnipropetrovsk, Herson, Zaporožje in Harkov od koder pa zaenkrat poročajo zgolj o gmotni škodi. Po podatkih ukrajinskega vojnega letalstva je zračna obramba sestrelila rekordnih 87 od skupno 90 dronov tipa šahed. Ruske sile so v napadih uporabile še najmanj osem raket, na svoji spletni strani navaja ukrajinska tiskovna agencija Ukrinform.

Vojna v Ukrajini
Dmytro Smolienko/REUTERS

Putin o terorizmu

Vojna v Ukrajini se je v zadnjih dneh leta 2023 znova zaostrila, potem ko je Kijev v soboto v odgovor na enega najsilovitejših ruskih napadov ciljal rusko obmejno mesto Belgorod. V tej dvodnevni izmenjavi ognja je bilo ubitih več kot 50 ljudi.

Ob zaostritvi vojne, ki vse bolj neposredno zadeva tudi prebivalce ruskih obmejnih regij, je predsednik Rusije Vladimir Putin napovedal krepitev napadov. Sobotno obstreljevanje Belgoroda je označil za terorizem, pri čemer pa ni omenil silovitih napadov na ukrajinska mesta dan prej.

“Okrepili bomo napade. Noben zločin proti civilistom ne bo ostal nekaznovan, to je gotovo,” je Putin povedal ob obisku vojaške bolnišnice. Ruska vojska je pred tem ponoči Ukrajino napadla s kar 90 brezpilotnimi letalniki tipa šahed. Ruski predsednik je ob tem dodal, da Rusija cilja vojaška poslopja, in se zavezal, da bo s tem tudi nadaljevala, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ponovil je še, da je Rusija pripravljena končati vojno v Ukrajini, a le pod lastnimi pogoji, je še navedla ruska tiskovna agencija Tass.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje